Ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων για την εβδομάδα 9 με 15 Ιουλίου η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα ξεκινά η μεγάλη τριλογία σύγχρονης τέχνης “Η Άγραφη Βιβλιοθήκη” σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ξεκινούν, συνεχίζουν και παρατείνονται εκθέσει και εμπλουτίζονται με εργαστήρια και δράσεις. Η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη δράση της στις γειτονιές της Αθήνας. Τοβιβλίο γίνεται σινεμά, η φωτογραφία γίνεται βιβλίο και η ποίηση γίνεται τραγούδι!
Την Τρίτη 10 Ιουλίου εγκαινιάζεται η εκθεσιακή τριλογία σύγχρονης τέχνης “Η Άγραφη Βιβλιοθήκη”, μια διοργάνωση του νεοσύστατου κέντρου εικαστικών τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Annex M σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, Διευθύντριας του Annex M.
Ο πρώτος πυλώνας της τριλογίας, ο «Τελευταίος Αναγνώστης» διαρκεί από τις 10 Ιουλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου με αναγνώσεις εμβληματικών κειμένων που συνδέονται με τις εικαστικές εγκαταστάσεις της έκθεσης, οι οποίες με τη σειρά τους εμπεριέχουν αναφορές σε εμβληματικά κείμενα.
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με μια χειρονομία ζωντανών αφηγήσεων με τον τίτλο Κιβωτός σε επιμέλεια Νίκου Διαμαντή, παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη έκθεση: Αναπάντεχες αφηγήσεις ανάμεσα στις εγκαταστάσεις της έκθεσης, αποσπάσματα, φράσεις και λέξεις από κείμενα των Τζέημς Τζόυς, Ρολάντ Μπάρτ, Σάμουελ Μπέκετ, Τζων Μάξγουελ Κούτσι, Χόρχες Λουί Μπόρχες συνθέτουν την Κιβωτό. Τα κείμενα αφηγούνται οι Κατερίνα Αγγελάκου – Ρουκ, Γιώργος Βέλτσος, Χάρης Βλαβιανός, Nίκος Διαμαντής, Αχιλλέας Κυριακίδης, Σάββας Μιχαήλ, Τζίνα Πολίτη, Ρούντυ Τσάμπα. Την παρέμβαση υποστηρίζουν 50 εθελοντές.
Χώρος: Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών & Project Space. Ώρες: 19.00-24.00
Είσοδος: ελεύθερη
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Τρίτη 10/7, 20:30
Ο δεύτερος πυλώνας της τριλογίας ονομάζεται «Μετά τη Βαβέλ» και ξεκινά τον Νοέμβριο 2018 και ο τρίτος πυλώνας ονομάζεται «Ένα δικό σου Δωμάτιο» και ξεκινά τον Απρίλιο 2019.
Αυτή την εβδομάδα, με τη συμμετοχή του κοινού να αυξάνεται, η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στα εξής σημεία:
Τρίτη 10 Ιουλίου: ΟΠΑΝΔΑ Σόλωνος (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) 10:00 – 15:00
Τετάρτη 11 Ιουλίου: Πλατεία Κουμουνδούρου 16:00 – 20:00
Πέμπτη 12 Ιουλίου: Λόφος Λαμπράκη, Πυθέου 10:00 – 15:00
Παρασκευή 13 Ιουλίου: Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή 16:00 – 20:00
Σάββατο 14 Ιουλίου: Πλατεία Αγίου Θωμά, 10:00 – 15:00 (Στις 11:30 – 12:30 : πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με δήλωση συμμετοχής στο 210.8810884, paidikivivliosl@gmail.com)
Πληροφορίες: αναλυτικό πρόγραμμα στο mobilelibrary.opanda.gr και στα 210 8846009, 210 8236635, Email: publibrath@yahoo.gr
Στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες την Τετάρτη 11 Ιουλίου ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) διοργανώνει την εκδήλωση Μελοποιημένη Ποίηση: Αφιέρωμα στους Σεφέρη, Καρυωτάκη και Καββαδία. Πρόκειται για μελοποιημένα έργα των τριών μεγάλων ποιητών στο πλαίσιο κύκλου συναυλιών «Μελοποιημένη Ποίηση» με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων, αφιερωμένου σε μεγάλους ποιητές και στιχουργούς. Συμπράττουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Χώρος: Άλσος Παγκρατίου. Ώρα: 20.30. Είσοδος: ελεύθερη
Την Πέμπτη 12 Ιουλίου στις 17.30, στο πλαίσιο της έκθεσης Unpacking My Library, που παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μέχρι τις 15 Ιουλίου, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Angela Detanico και Rafael Lain θα πραγματοποιήσουν στην Αίθουσα Προβολών του Μουσείου μια Περφόρμανς – Ομιλία με τίτλο Fragments. Parts of pieces illustrated by illustrious texts. Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Τίνα Πανδή.
Οι Angela Detanico και Rafael Lain γεννήθηκαν το 1973 και 1974 αντίστοιχα στο Caixas do Sul, Βραζιλία, ενώ ζουν και δραστηριοποιούνται στο Παρίσι. Η δράση, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος οι καλλιτέχνες θα πραγματοποιήσουν την περφόρμανς, στην οποία αναγνώσεις αποσπασμάτων κειμένων από μια πληθώρα πηγών σε διαφορετικές γλώσσες – από τον Οράτιο έως τον Πολ Βαλερύ και την Γερτρούδη Στάιν – συνυφαίνονται με εικόνες και βίντεο από την καλλιτεχνική τους παραγωγή. Στο δεύτερο μέρος, οι δυο καλλιτέχνες με αφετηρία τα δύο έργα που παρουσιάζουν στην έκθεση, την βιντεοπροβολή Conscience, 2016 και την εγκατάσταση Στο μέσο των πραγμάτων (Pilha), 2018 που σχεδιάστηκε ειδικά για την έκθεση στο ΕΜΣΤ, θα αναπτύξουν τους βασικούς άξονες της καλλιτεχνικής τους πρακτικής και έρευνας.
Η έκθεση Unpacking My Library πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη ΕΜΣΤ, Τρ-Κυ: 11:00 – 19:00, με διάρκεια έως 15 Ιουλίου.
Την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ώρα: 17:30 – 21:00 στο πλαίσιο της έκθεσης “Footprint: Storytelling with Saris” της Monica Bose, πραγματοποιείται στο Σεράφειο δήμου Αθηναίων, εργαστήρι με τη Monica Bose σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Στέγασης και Υπηρεσιών που υλοποιείται από την ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων. Ωφελούμενες γυναίκες του προγράμματος θα αποτυπώσουν γράμματα και λέξεις πάνω σε ένα σάρι με εργαλεία και υλικά που θα προμηθεύσει η καλλιτέχνιδα. Το εν λόγω σάρι, μαζί με ένα άλλο που θα δημιουργηθεί νωρίτερα μέσα από την συνεργασία πολιτών και της καλλιτέχνιδας, θα χρησιμοποιηθούν σε performance κατά τη λήξη της έκθεσης στις 18 Ιουλίου
Η έκθεση «Footprint: Storytelling with Saris» διοργανώνεται από το Washington DC Commission on the Arts and Humanities και διαρκεί ως τις 18 Ιουλίου.
Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Π. Ράλλη. Ώρα: 10:00-18:00 (καθημερινές), 10:00 – 16:00 το Σάββατο. Είσοδος: ελεύθερη
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο πλαίσιο της ενότητας Το βιβλίο και οι Επιστήμες διοργανώνεται η εκδήλωση “Μιλώντας στην Αθηνά για το χάος και την πολυπλοκότητα”: Στον θαυμαστό κόσμο και στα μυστικά της πολυπλοκότητας και των χαοτικών φαινομένων θα μας ξεναγήσουν με αφορμή το βιβλίο τους, «Μιλώντας στην Αθηνά για το Χάος και την Πολυπλοκότητα», ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο καθηγητής Τάσος Μπούντης, ο οποίος εργάζεται στον τομέα του χάους και των φράκταλ από την εποχή που εκπονούσε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ των ΗΠΑ.
Διοργάνωση: Δίκτυο Πολύπλοκων Συστημάτων και Εφαρμογών (ΔΙΠΣΕ), ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Θαλής + Φίλοι, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
Χώρος: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, Πινδάρου 6 Κολωνάκι, αίθουσα «Θαλής». Ώρα: 19:00. Είσοδος: ελεύθερη
Την Παρασκευή 13 Ιουλίου στο πλαίσιο της ειδικής ενότητας «Κλασικά Εικονογραφημένα: Διαβάζοντας στη μεγάλη οθόνη» του 8ου Open Air Film Festival σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ προβάλλεται η κινηματογραφική ταινία “Ο Στοιχειωμένος Πύργος (The Haunting, 1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ
Χώρος: Αλσος Πετραλώνων. Ώρα: 23:00, Διάρκεια: 112’
Θρυλικές διασκευές βιβλίων στη μεγάλη οθόνη, ιδιαίτερα αγαπητές στο κοινό ταινίες, πολυβραβευμένες δημιουργίες και σπουδαίοι σκηνοθέτες περιμένουν τους θεατές σε υπαίθριες προβολές όλο το καλοκαίρι, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής.
Συνεχίζονται:
Παρατάθηκε έως την Παρασκευή 13 Ιουλίου η έκθεση σπάνιου υλικού της Βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών ‘Βιβλία και χάρτες’, την οποία διοργανώνει η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, ΕΚΠΑ, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της ενότητας Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης. Σε ειδικές προθήκες Βιβλιοθηκών των Σχολών εκτίθεται πολύτιμο υλικό, με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητάς τους για την εξέλιξη των Επιστημών.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου. Ημέρες & Ώρες: Δε-Πα 08:30-19:00, Σα 09:00-14:00. Είσοδος: ελεύθερη
Μέχρι την Κυριακή 15 Ιουλίου διαρκεί η έκθεση “Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία” που διοργανώνει το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της πρωτόυπης και επιτυχημένης ενότητας Ανοιχτές Συλλογές: Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.α. Εκτός αυτού , έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας.
Χώρος: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουταρχου 28, Μαρούσι Ημέρες & Ώρες: Τρ-Κυ 10:00-14:00. Είσοδος: ελεύθερη
Μέχρι το Σάββατο 21 Ιουλίου διαρκεί η έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία” που διοργανώνεται από τοΜουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Γκίκα και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες. Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τη ζωγραφική και με τη λογοτεχνία, αλλά και να μελετήσει παλαιότερες εκδόσεις και να γνωρίσει το πλούσιο εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου–Γκίκα.
Χώρος: Πινακοθήκη Γκίκα Μουσείου Μπενάκη. Ημέρες & Ώρες: Τε-Σα 10:00–18:00. Είσοδος: με εισιτήριο. Πληροφορίες: benaki.gr
Παράλληλα έως τις 31 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει και η έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία” που φιλοξενείται από τις 10 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος “Art & Environment”. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Costa Navarino και εντάσσεται στην ενότηταΤο Βιβλίο και οι Τέχνες.
Μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες, η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν την έκθεση Werkraum: Αγαθόφρων / Ο Άτλaς του συλλέκτη.
3.696 βιβλία μεταφέρονται το 1840 από το Παρίσι στην Ανδρίτσαινα. Ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος στέλνει τη συλλογή του χωρίς να καταφέρει ποτέ να φτάσει ο ίδιος. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους. Το 1931, ο Walter Benjamin στο «Αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη μου/ Λόγος για τη συλλεκτική δραστηριότητα» καταγράφει σκέψεις που θα μπορούσε να είχε κάνει ο ίδιος ο Αγαθόφρων αν είχε ζήσει. Μια βιωματική εγκατάσταση διαμορφωμένη in situ.
Χώρος: αίθριο Μουσείου Μπενάκη. Ημέρες & Ώρες: Πε & Κυ10:00-18:00, Πα & Σα 10:00-22:00. Είσοδος: ελεύθερη
Επίσης μέχρι την Κυριακή 29 Ιουλίου διαρκεί η έκθεση “Celebrating the growth of the Photobook within photographic practice” που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2018. Mια προσπάθεια να αναδειχθεί μια λιγότερο γνωστή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας, που καθιστά το βιβλίο, και ειδικότερα εδώ το φωτογραφικό βιβλίο, ένα αυτοτελές έργο, παρουσιάζοντας βιβλία από καλλιτέχνες και άλλα σπάνια έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς. Ημέρες & Ώρες: Πε&Κυ 10:00-18:00, Πα-Σα 10:00-22:00. Πληροφορίες: photofestival.gr
Μέχρι την Τρίτη 31 Ιουλίου διαρκεί η συμμετοχή των Παιδικών Βιβλιοθηκών του δήμου Αθηναίων με δράσεις για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το πρόγραμμα που διοργανώνει ο ΟΠΑΝΔΑ ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και αυτή τη χρονιά εντάσσεται στην ενότητα Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης.
Χώροι & Πληροφορίες: Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης (210 8810884) & Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη – Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (210 6929736). Συμμετοχή: ελεύθερη
Μέχρι τις 21 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση “Το θέμα είναι τ ώ ρ α τί λες”- Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.
Στην έκθεση, που εντάσσεται στην ενότητα Το βιβλίο και οι τέχνες, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ελληνική ιστορία, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τις δεκαετίες 1950 και 1960, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και τη Μεταπολίτευση, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από το αρχείο του ποιητή.
Χώρος: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Ημέρες & Ώρες: Καθημ. 9:00-16:00, Πε 9:00-20:00, ΣΚ 10:00-15:00. Είσοδος: ελεύθερη
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).