Ο δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα υπενθυμίζοντας την ανάγκη για λήψη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
«Η δημιουργία κλειστών χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, δεν θα μειώσει απλώς τη δημόσια χρήση ναρκωτικών, θα μειώσει τον θάνατο στον δρόμο και θα δώσει στους ανθρώπους που βρίσκονται στο έσχατο στάδιο εξάρτησης, την τελευταία ελπίδα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
Τον τελευταίο χρόνο, ο δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και, κυρίως, της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών, με διάρκεια και μεθοδικότητα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, έχοντας συγκαλέσει συσκέψεις με κόμματα και φορείς, συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό, και με την ολοκλήρωση από μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου επιτόπιων παρεμβάσεων καταγραφής και ενημέρωσης των τοξικοεξαρτημένων, προχώρησε στη συγκρότηση πρωτοβουλίας από κοινού με γνωστούς Αθηναίους, προκειμένου το μήνυμα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών να γίνει ακόμη ισχυρότερο. Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα: χορήγηση υποκατάστατων μόνο από τα νοσοκομεία και όχι από δομές στο κέντρο της πόλης, δημιουργία δομών εποπτευόμενης χρήσης και άμεση δράση της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταστολή της δημόσιας εμπορίας ναρκωτικών.
Παραμένοντας στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται, ο δήμος Αθηναίων εντείνει διαρκώς τις δράσεις για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, υπερβαίνοντας συχνά τις αρμοδιότητές του, καθώς το ζήτημα είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Αθηναίων έχει συνάψει Συμφωνητικό Συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Ίδρυση και Λειτουργία Δομών Αστέγων του ΟΚΑΝΑ στο Δήμο Αθηναίων» με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία και λειτουργία Υπνωτηρίου δυναμικότητας 90 κλινών. «Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων σχεδιάζει και υλοποιεί έργα και δράσεις με επίκεντρο τις εξαρτήσεις, σε συνδυασμό κατά περίπτωση με την αστεγία, καθώς το 50% των αστέγων της πόλης αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης σε ουσίες», δηλώνει η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, κα Μαρία Στρατηγάκη.
Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων λειτουργεί, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», το οποίο, όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, «υλοποιεί πλήθος ενημερωτικών δράσεων για μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, γονείς εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας, εστιάζοντας κυρίως στο στάδιο της πρόληψης». Αύριο, Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 7μμ, το «Αθηνά Υγεία» μας καλεί στονπεζόδρομο του Θησείου, για μία σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, με θέμα την πρόληψη κατά των ναρκωτικών.
Σύντομα, το έργο «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης Για Χρήστες Ουσιών» διάρκειας δύο ετών, με προγραμματική συμφωνία του Δήμου Αθηναίων με την Περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, πρόκειται να λάβει χώρα στις περιοχές του Πεδίου του Άρεως και πέριξ της οδού Πανεπιστημίου (Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Προπύλαια), καθώς επίσης και σε σημεία που πιθανόν να προκύψουν από μετακινήσεις των χρηστών στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Το έργο έχει στόχο τη μείωση της βλάβης (harm reduction), καθώς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του συγκεκριμένου πληθυσμού. Ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τη διασύνδεση με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του που αφορούν στην κάλυψη αναγκών, όπως σίτιση, ιματισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προνοιακά επιδόματα. Επίσης, αναλαμβάνει την παραπομπή σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες/δομές των συμβαλλομένων μερών.
Τέλος, στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται το έργο «Ασφαλές Καταφύγιο», με στόχο τη στέγαση και παροχή εξατομικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες αστέγων δρόμου, όπως τα άτομα διπλής διάγνωσης ενεργής χρήσης και σοβαρής ψυχικής πάθησης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.