Η σκληρή γραμμή της Άγκυρας, που φοβήθηκαν όλοι στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη. Μιας δίκης που επί της ουσίας δεν έγινε αφού οι Μητρετώδης και Κούκλατζης δεν οδηγήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο και παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της πόλης, μέχρι νεωτέρας.
Η απόρριψη του αιτήματος άμεσης αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό και το παιχνίδι που παίζουν πλέον οι Τούρκοι μοιάζει με σκοτσέζικο ντους. Ενώ δηλαδή στις επαφές με τους Έλληνες ομολόγους τους, οι Τούρκοι στρατιωτικοί διαβεβαίωναν ότι το επεισόδιο θα θεωρηθεί λήξαν, η σημερινή εξέλιξη έδειξε ότι η Άγκυρα τραβάει το σκοινί και βάζει στο κάδρο των κατηγοριών ακόμη και αυτό της κατασκοπείας.
Ούτε στα αυτονόητα, ότι δηλαδή οι κατάσκοποι δεν εισέρχονται σε ξένο έδαφος με στολή παραλλαγής και στρατιωτικά διακριτικά, δεν «κόλλησαν» οι Τούρκοι.
Χαρακτηριστικές του επικοινωνιακού πολέμου που παίζουν οι γείτονες είναι και οι δηλώσεις από τον Τούρκο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μπεκίρ Μποζντάγ.
Από τη μια δηλώνει ότι προφυλακίστηκαν για παράνομη είσοδο κι από την άλλη ότι ερευνώνται και για την περίπτωση της στρατιωτικής κατασκοπείας, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την ολοκλήρωση και κατάθεση του κατηγορητηρίου η Τουρκία αφήνει τα πάντα ανοικτά και όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι.
Στην έρευνα περί κατασκοπείας φαίνεται πως χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο στρατιωτικών.
Θα αποφασίσει ρήξη;
Μπορεί δηλαδή να προφυλακίστηκαν μόνο για την παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ωστόσο, το κατηγορητήριο παραμένει ανοικτό προκειμένου η Άγκυρα να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Αν δηλαδή θα αποφασίσει τη ρήξη με την Αθήνα και τους κατηγορήσει και για κατασκοπεία ή αν θα κλείσει το θέμα χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Και όλα αυτά θα γίνουν πιθανότατα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Κι ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αιτήματος για ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς -τους οποίους ο Μποζντάγ χαρακτηρίζει «πραξικοπηματίες»-, από την άλλη, η παράταση της προφυλάκισης κι ενδεχομένως ο καθορισμός της δίκης μετά από μήνες, θα αφήνει μια πρωτοφανή εκκρεμότητα.
Επί της ουσίας οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι τη δίκη τους, μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης των τουρκικών αρχών προκειμένου να συνταχθεί το κατηγορητήριο. Κι αυτό είναι που θα κρίνει και την τύχη τους.
Ο πόλεμος νεύρων από την πλευρά της Τουρκίας είναι εμφανής, στις πλάτες βεβαίως των δύο Ελλήνων που παραμένουν φυλακισμένοι.