Αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των ανταλλαγών του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου, καθώς οι δικαστές αναγνώρισαν ότι τόσο η λίμνη Βιστωνίδα όσο και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο δημόσιο.
Μεταξύ των 14 κατηγορουμένων ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.
Οι δικαστές έκριναν ότι δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις, που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.
Υπέρ της αθώωσης των κατηγορουμένων είχε ταχθεί και η εισαγγελέας της έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία είχε προτείνει την απαλλαγή τους ελλείψει δόλου από κάθε κατηγορία.
Ειδικά για τους μοναχούς η εισαγγελέας είχε πει πως δεν θεωρούσαν πως διαπράττουν καμία αξιόποινη πράξη αφού πιστεύουν ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη Μονή, ενώ για όλους τους κατηγορουμένους η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι «δεν προέκυψε από τη μακρά διαδικασία ούτε δόλος ούτε τέλεση αξιόποινης πράξης όπως απιστία, απάτη, ψευδορκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Αναφορικά με τους κρατικούς υπαλλήλους είχε πει ότι θεωρούσαν ότι ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και «ως εκ τούτου ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν σύννομες ενέργειες».
Μετά την απόφαση ο συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια. Τέλος, επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπεδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».