Την πόρτα στους μαθητές τού 6,5 ανοίγει πλέον το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθώς σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιείται το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία τροποποιείται «το κριτήριο απονομής υποτροφιών σε προπτυχιακούς φοιτητές δεδομένου ότι η υφιστάμενη διάταξη δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση της και περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υποψηφίων για την απονομή των υποτροφιών προπτυχιακούς φοιτητές, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανωτέρω υποτρόφων δεν πληροί κατά το δεύτερο έτος σπουδών το οριζόμενο από την τροποποιούμενη διάταξη κριτήριο του μέσου όρου της επιδόσεώς τους με όριο της βαθμολογίας τον βαθμό 8,51».
Στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί κυβέρνησης Παπανδρέου και είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5.
Το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).
Πλαφόν και στα συγγράμματα
Στην ίδια τροπολογία ορίζεται επίσης η αλλαγή του καθεστώτος κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων με υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων.
Συνολικά, σήμερα υπάρχουν 42.000 τίτλοι πανεπιστημιακών συγγραμμάτων που προσφέρονται από 745 εκδότες και 819 αυτοεκδότες. Από αυτούς ενεργοί τίτλοι είναι περί τις 16.000. Ο συνολικός αριθμός των εντύπων βιβλίων που διανέμονται σε 230.000 φοιτητές φτάνει τα 2.120.000 (!).
Η τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπ. Παιδείας προβλέπει ότι η κοστολόγηση των διδακτικών συγγραμμάτων θα ελέγχεται πλέον από δύο επιτροπές: την Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης και την Επιτροπή Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων, οι οποίες δύνανται να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα και ποινές σε περιπτώσεις υπέρβασης του κόστους.