Με πληθώρα δράσεων, ανάμεσά τους, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά πρότζεκτ, ερευνητικά προγράμματα, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της πόλης, ξεκινά αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, η 4η Γιορτή Πολυγλωσσίας.
Διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (στην εσωτερική και εξωτερική σκηνή φουαγιέ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην αίθουσα νερού, στο αμφιθέατρο, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου).
Σε αυτές θα πάρουν μέρος 105 φορείς, που θα παρουσιάσουν 220 διαφορετικές δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, εργαστήρια κριτικού πολυγραμματισμού και πολυγλωσσικού γραμματισμού, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες, οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης.
Όπως είπε, ανάμεσα σε άλλα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, «Μέσα από αυτή τη γιορτή ο κόσμος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους ανθρώπους που μένουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύεται το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των φορέων, των ομάδων και των ιδρυμάτων».
«Βασικός στόχος της Γιορτής Πολυγλωσσίας, είναι να γνωρίσουμε όλες τις αλλόγλωσσες ομάδες και κοινότητες της πόλης, να αντιληφθούμε την αλληλεπίδρασή τους και να δώσουμε βήμα σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους, σε συνεργασία με ένα σύνολο θεσμικών φορέων που έχουν την καλύτερη εικόνα για την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας μας», είπε από την πλευρά του ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Παιδείας, Αναστάσιος Τελίδης.
Ο Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, χαρακτήρισε το Μάιο ως το μήνα της Πολυγλωσσίας, μιας συνθήκης, που όπως είπε, βρίσκεται στο DNA αυτής της πόλης. «Αν η Θεσσαλονίκη είναι ένα αστικό κέντρο για περισσότερους από 23 αιώνες, αυτό σημαίνει ότι συνυπάρχουν περισσότερες από μία γλωσσικές ομάδες και δεν θα μπορούσε η όλη προσπάθεια για την ανάταξη και την εξωστρέφεια αυτής της πόλης να αγνοεί το συγκεκριμένο γεγονός. Τα Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης στηρίζουν την εξωστρέφεια», τόνισε ο ίδιος και κατέληξε με την εκτίμηση ότι η γνωριμία με τον άλλο, ενισχύει κατ’ ουσία τη σχέση με τον εαυτό μας.
Η επιστημονική συνεργάτιδα της Επιτροπής και των φορέων που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, Αργυρώ Μουμτζίδου, επισήμανε από την πλευρά της ότι η πρωτοτυπία και η καινοτομία της Γιορτής Πολυγλωσσίας έχει ήδη αναγνωριστεί σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο.