Τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους αφιερωμένο στις επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, διοργανώνει από την Παρασκευή 1 ως και την Κυριακή 3 Απριλίου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με αφορμή το Athens Science Festival.
Οι μικροί φίλοι του Μουσείου μαθαίνουν να προγραμματίζουν ρομποτάκια, κάνουν πειράματα, μελετούν το DNA με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο και φορούν τα γάντια τους για να συντηρήσουν μουσειακά αντικείμενα.
Για τους πιο μεγάλους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το ξεχωριστό workshop στο οποίο εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις δικές τους τρισδιάστατες κατασκευές.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Σε συνεργασία με τη STEM Education
Lego Mindstorms
Μέσω της πλατφόρμας εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO Mindstorms EV3, η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες και κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές». Διασκεδάζοντας έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αισθητήρες και αναπτύσσουν τους πρώτους αυτοματισμούς ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν να εργάζονται σε εικονικό περιβάλλον.
Πότε: Παρασκευή 1 Απριλίου
Ώρα: 18.00-19.00
Πού: INNOVATHENS, Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Απευθύνεται σε: Μαθητές Ε’ Δημοτικού ως Β’ Γυμνασίου
Είσοδος ελεύθερη
Lego WeDo 2.0
Το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo 2.0 ήρθε για να αναβαθμίσει τον τρόπο που διδάσκονταν ρομποτική τα παιδιά μέχρι σήμερα. Με ολοκαίνουριο εκπαιδευτικό υλικό, κατασκευάζουμε ένα ρομπότ και το προγραμματίζουμε να μεταφέρει λιθάνθρακα, την πρώτη ύλη για την παραγωγή φωταερίου. Έτσι, κατανοούμε βιωματικά την κίνηση, τις δυνάμεις και την τριβή.
Πότε: Σάββατο 2 Απριλίου
Ώρα: 12.30-13.30
Πού: INNOVATHENS, Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Απευθύνεται σε: Μαθητές Δ’, Ε’ & Στ’ Δημοτικού
Είσοδος ελεύθερη
«Mυστήριο στο εργαστήριο!»
Σε συνεργασία με το Μουσείο Πειραμάτων
Δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μελετήσει κανείς το DNA και τα μυστικά του από το να γίνει ερευνητής και ντεντέκτιβ! Η ιστορία μας ξεκινά με μία κλοπή στο μουσείο και φυσικά με τα όσα κατέθεσαν οι ύποπτοί μας, ο κ. Εξαπατούλης, η κ. Αρπαχτίδου, ο κ. Κλεφτόπουλος και οι άλλοι κύριοι και κυρίες… υπεράνω πάσης υποψίας! Οι ντεντέκτιβ όμως επιστρατεύουν αποτυπώματα, μικροσκόπια και ανάλυση DNA για να ανακαλύψουν τον ένοχο!
Πότε: Σάββατο 2 Απριλίου
Ώρα: 11.00-12.00
Πού: Κτίριο Νέο Υδαταέριο (Αίθουσα Προβολών)
Απευθύνεται σε: Παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 4 ευρώ/άτομο
«Συντηρούμε μουσειακά αντικείμενα»
Σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας
Μικροί και μεγάλοι παίρνουν τα βουρτσάκια τους, φορούν τα γάντια τους και πιάνουν δουλειά! Γνωρίζουν από κοντά τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι συντηρητές αντικειμένων και μαθαίνουν να συντηρούν μετρητές, εργαλεία και εξοπλισμό του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, πάντοτε με τη βοήθεια σπουδαστών και καθηγητών από το Τ.Ε.Ι. της Αθήνας.
Πότε: Κυριακή 3 Απριλίου
Ώρα: 11.00-13.00
Πού: Κτίριο Παλαιοί Φούρνοι
Απευθύνεται σε: Οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών
Είσοδος ελεύθερη
«Χελωνόσφαιρα»
Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας/
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας βιομηχανικός χώρος με τον προγραμματισμό; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε τρισδιάστατες κατασκευές σε εικονικό περιβάλλον; Τι αλλάζει όταν από μια αναπαράσταση μεταφέρεται από τις δύο στις τρεις διαστάσεις;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει το διαδικτυακό εκπαιδευτικό λογισμικό «Χελωνόσφαιρα»! Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 3D γεωμετρικές κατασκευές με μια απλή γλώσσα προγραμματισμού και να τις χειριστεί δυναμικά με μια σειρά εργαλείων. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη διερευνητική μάθηση, τα μαθηματικά με ψηφιακές τεχνολογίες και τη μάθηση μέσα από την κατασκευή και τη διασκέδαση.
Πότε: Κυριακή 3 Απριλίου
Ώρα: 12.00-13.30
Πού: INNOVATHENS, Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς/φοιτητές Πληροφορικής και Μαθηματικών
Είσοδος ελεύθερη
Τεχνόπολις: Πειραιώς 100, Γκάζι