«Επιθυμούμε να δούμε το μέλλον καλύτερα… Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τείχος. Θέλουμε να σταθούμε αξιοπρεπώς στην κοινωνία, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε άστεγοι, άνεργοι και άφραγκοι. Τα τρία άλφα.
Μόλις φύγεις από το υπνωτήριο αστέγων, όπου έχεις διαμονή και ζέστη, είσαι περίπου δέκα ώρες στον δρόμο χωρίς ευρώ στην τσέπη. Εκεί απογοητεύεσαι, ότι δεν υπάρχει μέλλον».
Με τα λόγια αυτά περιγράφει την καθημερινότητα τη δική του, αλλά και όλων όσοι είναι στην ίδια θέση μ’ εκείνον, ο 48χρονος άστεγος Κωνσταντίνος Καράτσιος, ο οποίος έδωσε, σήμερα, το «παρών» στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσδοκώντας σε ένα καλύτερο αύριο, με την ευκαιρία διεξαγωγής ενός πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος για ενήλικες αστέγους, που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΜΚΟ Praksis υπέγραψαν, το μεσημέρι, Μνημόνιο Συνεργασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα αφορά συνολικά 15 άστεγους και θα έχει διάρκεια τέσσερις εβδομάδες.
Είναι μια προσπάθεια να υποστηριχτεί και γνωστικά και εκπαιδευτικά η επανένταξη των αστέγων στον στεγασμένο βίο, στην κοινωνία και να ανακτήσουν την απολεσθείσα αίσθηση του εαυτού τους.
«Η οικονομική συγκυρία έχει πολλές κοινωνικές επιπτώσεις, όπως είναι οι άστεγοι. Συνάνθρωποι μας, που είχαν φυσιολογική ζωή, και τώρα βρίσκονται στο δρόμο.
Αποσκοπούμε να μην περιοριστούμε σε επισιτιστική βοήθεια, αλλά να τους επανεντάξουμε και να κερδίσουν την αξιοπρέπεια που τους αξίζει» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης.
Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, πρόσθεσε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει, σε συνεργασία με άλλους φορείς και οργανώσεις, ότι έχει συγκεκριμένο στόχο.
Να βοηθήσει συμπολίτες που είναι σε αδυναμία. Δεν μιλάμε μόνο για ένα πιάτο φαγητό ή να πλένει τα ρούχα του. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που θα ανακαλύψει τον εαυτό του και θα τον βοηθήσει να βρει δουλειά».
Στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων έχουν καταγραφεί 1.200 άτομα που ζουν στους δρόμους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΜΚΟ Praksis, Αντύπας Τζανέτος. «Το 50% και πλέον είναι Έλληνες.
Έχουμε πλέον μια νέα ανθρωπογεωγραφία όσον αφορά τους άστεγους. Πριν από την κρίση, αυτοί οι άνθρωποι είχαν μέσο και ανώτερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, καθώς ήταν επιχειρηματίες που έχασαν τις δουλειές τους. Το 40% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου – Λυκείου».
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης των 15 ενήλικων αστέγων που υποστηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων (είκοσι ώρες ανά εβδομάδα) θα καταρτιστούν σε έξι θεματικές περιοχές με βάση τα ενδιαφέροντα των αστέγων που είναι: πληροφορική, αγγλικά, οικονομία, τεχνολογία, εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός καθώς και κοινωνική εκπαίδευση.
«Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, όμως στόχος είναι να σχεδιάσουμε και την επόμενη φάση με ακόμη περισσότερα άτομα», πρόσθεσε η αναπλ. καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος Βασιλική Καραβάκου.
Στην προσφορά των δομών για την καταπολέμηση της φτώχειας στάθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα.
«Είναι μείζον ζήτημα και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να συνεχιστούν και να αγκαλιαστούν από το ΕΣΠΑ 2015 – 2020. Να παραμείνουν οι δομές και να μην μείνει κενό ούτε για μία μέρα» υπογράμμισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ