Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία μιας νέας έρευνας που διεξήχθη από Κέντρα Υγείας της χώρας και σύμφωνα με τα οποία ένας στους είκοσι μαθητές γυμνασίου έπεσε τον τελευταίο χρόνο θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, ποσοστό σχεδόν διπλασιάζεται στο λύκειο, ενώ ένα παιδί έχει υπάρξει θύτης.
Μάλιστα, όπως έδειξε η έρευνα που βασίζεται σε στοιχεία από 13 Κέντρα Υγείας στη Μακεδονία, κάποιος που έχει υπάρξει θύμα έχει 5,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να δράσει και ως θύτης ηλεκτρονικού εκφοβισμού.
Τα ποσοστά παθολογικής χρήσης του Διαδικτύου που διαπιστώθηκαν με την έρευνα εγείρουν ιδιαίτερους προβληματισμούς και για αυτό τα αποτελέσματα της, μαζί με συμπεράσματα και προτάσεις, γνωστοποιήθηκαν στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, προκειμένου να τα λάβουν υπόψη στη χάραξη αντίστοιχων πολιτικών.
Η έρευνα που έγινε για πρώτη φορά στη Μακεδονία σε τόσο μεγάλη έκταση, σχεδιάστηκε από την 3η ΥΠΕ και υλοποιήθηκε από 46 εργαζόμενους στα 13 Κέντρα Υγείας των νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας. Συμμετείχαν και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο 5.590 μαθητές. Από αυτούς οι 3.143 ήταν μαθητές γυμνασίου και 2.447 λυκείου (ποσοστά ανταπόκρισης αντίστοιχα 69,6% και 66,1%).
Σκοπός της ήταν να καταγραφεί, για πρώτη φορά στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ο επιπολασμός της παθολογικής χρήσης του διαδικτύου, σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα παθολογικών συμπεριφορών και φαινόμενων εξάρτησης. Η επίσκεψη επαγγελματιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις σχολικές αίθουσες, θεωρήθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία και για ενημέρωση των μαθητών, σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μία μεγάλη βάση δεδομένων, η οποία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μελλοντικές έρευνες για την παθολογική χρήση του διαδικτύου.
Η συνολική αξιολόγηση της έρευνας θα παρουσιαστεί αύριο, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας στην Αθήνα, ενώ επιμέρους συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε επιστημονικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα, στo 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, εργασία με θέμα τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απέσπασε τον 3ο Έπαινο.
Σημειώνεται πως συντονιστής της έρευνας ήταν ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Νάνος με επιστημονικά υπεύθυνη την Γενική Ιατρό, Ζωή Τσίμτσιου, με τη συνεργασία 46 εργαζόμενων στα Κέντρα Υγείας, οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά και για το σκοπό αυτό η έρευνα πραγματοποιήθηκε χωρίς κόστος για την 3η ΥΠΕ και το ΕΣΥ.