5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής
Το Επιμελητήριο Καβάλας, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ θα διοργανώσουν το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής από 12 έως και 18 Οκτωβρίου 2014 στο σύγχρονο Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης».
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ νέων τεχνολογιών που σκοπεύει και φέτος να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή.
Η προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να διαθέτει πολύμορφα χαρακτηριστικά για να γειτνιάσει σε ένα φεστιβαλικό χώρο ανθρώπους διάφορών ηλικιών, μορφωτικών επιπέδων και τεχνολογικών αντιλήψεων. Η ανάπτυξη μια τέτοιας δράσης δίνει τη δυνατότητα σε όλους να αντιληφθούν το ψηφιακό χάσμα, να γνωρίσουν νέες πρακτικές και λειτουργικές εφαρμογές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και να αμβλύνει την τεχνοφοβία.
Το φεστιβάλ Βιομηχανικής της Πληροφορικής διαθέτει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων με στόχο να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο, να προσφέρει τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και στους ανθρώπους της παραγωγής να δουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και όλα αυτά σε συνδυασμό με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Οι δράσεις του φεστιβάλ κινούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
α. Σχολείο–Μαθητές–Γονείς,
β. Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις και
γ. Πολιτισμός–Πολιτική.
Πιστεύουμε ότι η Βιομηχανία της Πληροφορικής σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με τις κατηγορίες αυτές και η υλοποίηση αυτού του κρίσιμου εγχειρήματος είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.
Στην κατηγορία «Σχολείο–Μαθητές–Γονείς», οι άνθρωποι του φεστιβάλ εργάζονται με στόχο να προσφέρουν εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων. Επίσης, συνεργάζονται με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να δημιουργήσουν ένα διαδραστικό χώρο μάθησης και διασκέδασης. Οι δράσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν ομιλίες προς τους μαθητές και επίσκεψη στα περίπτερα στα οποία εκτίθενται οι εργασίες των φοιτητών.
Στην κατηγορία «Ακαδημαϊκός χώρος–Επιχειρήσεις», δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάπτυξη συζητήσεων από σημαίνοντες ανθρώπους του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου, υπό μορφή ημερίδων. Το θέμα των συζητήσεων είναι κάθε χρόνο διαφορετικό. Στον εκθεσιακό χώρο μπορούν οι φοιτητές (από όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας) να παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Εκπρόσωποι από επιχειρήσεις μπορούν να τους επισκεφθούν και να μιλήσουν μαζί τους. Στο τέλος, ακολουθεί βράβευση των καλύτερων τεχνολογικών εργασιών.
Με την κατηγορία «Πολιτισμός–Πολιτική» ολοκληρώνεται η συνδυαστική προσέγγιση της προσπάθειάς. Η πολιτική ζωή του τόπου μας, καθορίζει τους κανόνες και θέτει τις βάσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας γίνονται συζητήσεις μεταξύ των φορέων παραγωγής και της πολιτείας σε σημαντικά θέματα που αποφασίζονται από πριν και είναι διαφορετικά κάθε χρόνο. Παράλληλα, αναπτύσσονται καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις για να δώσουν τη δυνατότητα έκφρασης στους νέους ανθρώπους και να δημιουργήσουν μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα.