Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει τέλος στην προνομιακή εισαγωγή των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών στα πανεπιστήμια καθώς αποφάνθηκε ότι συνιστά παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με «Τα Νεα».
Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν στο σκεπτικό της απόφασής τους, τα κριτήρια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να είναι αμιγώς ακαδημαϊκά συνδεόμενα από τις ικανότητες και τις δεξιότητες των υποψηφίων. Ωστόσο, η ιδιότητα μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με αυτά τα κριτήρια. Επιπλέον, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται ότι η προνομιακή μεταχείριση των πολύτεκνων υποψηφίων, που εισάγονται καθ’ υπέρβαση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προκαλεί δυσλειτουργία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος για την προστασία της Παιδείας.
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι το καθεστώς με βάση το οποίο γίνεται μέχρι τώρα η εισαγωγή παιδιών πολύτεκνων οικογενειών (Νόμοι 3966/2011 και 4071/2012) έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν στις εξετάσεις υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας, ακόμα και αν συγκεντρώνουν βαθμολογία χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των συνυποψήφιων τους που έχουν δηλώσει την ίδια πανεπιστημιακή σχολή.