Σήμερα είναι μέρα εκκίνησης ενός σημαντικού προγράμματος συνεργασίας με την Κίνα. Η πρώτη συμφωνία είχε υπογραφεί εδώ και χρόνια. Το σημερινό πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό και επικεντρώνεται στη συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας και σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια και στην ελληνική γλώσσα.
Ιδιαίτερα στο χώρο της Έρευνας και της Καινοτομίας προκηρύσσουμε άμεσα ένα κοινό πρόγραμμα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να υπάρξει συνεργασία ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών κέντρων με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με συγκεκριμένη τεχνογνωσία και η Κίνα είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σήμερα στον κόσμο και η συνεργασία μας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα επιφέρει αμοιβαία οφέλη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Κινέζο Πρέσβη, ο οποίος σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία της Κίνας και ύστερα από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας -τον οποίο επίσης ευχαριστώ- κατέληξαν στο κοινό πλαίσιο συνεργασίας στην Έρευνα και στην Τεχνολογία που ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το επόμενο βήμα είναι η επίσημη επίσκεψη μου στην Κίνα, το Φεβρουάριο, για τη συνεργασία Πανεπιστημίων και σχολείων. Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος για την Ακαδημία Πλάτωνος, συνεργασία φιλοσοφικών σχολών των δύο χωρών με ενεργό ρόλο του Ιδρύματος «Κομφούκιος».