Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 2 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α/27.10.2011) «Στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, χορηγείται επίδομα Απομακρυσμένων-Παραμεθόριων περιοχών, οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως», αρκεί να υπηρετούν σε περιοχές, που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
• Βρίσκονται στην παραμεθόριο ζώνη της χώρας μας, και συγκεκριμένα στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), στα Δωδεκάνησα, ή απέχουν είκοσι (20) χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Αλβανία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Βουλγαρία.
• Βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από αστικά κέντρα, σε συνδυασμό και με συνθήκες δύσκολης πρόσβασης σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μονάδες υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία) ή υφίστανται άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες (π.χ. υψόμετρο).
• Ειδικότερα για τις πόλεις και τα χωριά που βρίσκονται σε νησιά, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε νησιά με μεγάλη γεωγραφικά έκταση και δεν ανήκουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα , κριτήριο θα αποτελέσει τόσο η δυσχέρεια πρόσβασης λόγω μη ύπαρξης συχνών δρομολογίων πλοίων όσο και άλλοι γεωφυσικοί παράγοντες.
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του.
- Οι υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε παραμεθόρια ή προβληματική περιοχή και υπηρετούν με απόσπαση σε περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται ως άνω δεν δικαιούνται κατά το χρόνο της απόσπασής τους το επίδομα.
- Το επίδομα καταβάλλεται σε αποσπασμένους σε προβληματική ή παραμεθόρια περιοχή για όσο διάστημα διαρκεί η απόσπασή τους.
- Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι το επίδομα το λαμβάνουν και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες ή προβληματικές.