Το ελληνικό think tank «ΔΙΚΤΥΟ» παρουσίασε σήμερα (16 Δεκεμβρίου) την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΖΕΙ!ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!», έχοντας ως στόχο να εξαιρεθεί η εκπαίδευση από τις πολιτικές λιτότητας εν καιρώ κρίσης.
Το «Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» έχει ως στόχο να συλλέξει 1εκ υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών προκειμένου να παρασχεθεί «ασπίδα προστασίας» στον τομέα της εκπαίδευσης από τα μέτρα λιτότητας και τις μειώσεις στους προϋπολογισμούς των κρατών της ΕΕ.
Από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση, ο τομέας της εκπαίδευσης έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω των πολιτικών λιτότητας και των μειώσεων στους προϋπολογισμούς, ειδικά των υπερχρεωμένων κρατών του Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι μία από τις βασικές καινοτομίες της συνθήκης της Λισαβόνας και έχει ως στόχο να αυξήσει τη συμμετοχικότητα των Ευρωπαίων πολιτών στη νομοθετική διαδικασία.
Η Πρωτοβουλία πρέπει να φθάσει τις 1 εκ υπογραφές εντός ενός έτους από τουλάχιστον 7 Κράτη Μέλη και εν συνεχεία η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να «καθορίσει σε ανακοίνωσή της τα νομικά και πολιτικά συμπεράσματά της σχετικά με την πρωτοβουλία πολιτών, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, εάν υπάρχουν, και τους λόγους για τη λήψη ή μη λήψη νομοθετικής δράσης» εντός τριών μηνών μετά το τέλος της προθεσμίας», σύμφωνα με τον κανονισμό για την Πρωτοβουλία Πολιτών.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα για τρεις από αυτές, Right2Water, One of Us, και Stop Vivisection, έχουν πετύχει τον στόχο συγκέντρωσης ενός εκατομμυρίου υπογραφών στην ΕΕ και ενός ελάχιστου αριθμού υπογραφών σε τουλάχιστον επτά Κράτη Μέλη.
Η παιδεία πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα
Η Πρωτοβουλία «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΞΙΖΕΙ!ΜΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!» ξεκίνησε σε συνεργασία με μια 7μελη ευρωπαϊκή επιτροπή και βασικός της στόχος είναι διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση θα παραμείνει προτεραιότητα στους καιρούς κρίσης που βιώνει η ΕΕ.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος και Υπουργός και Πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ», είπε στην EurActiv.gr:
«Μία από τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης είναι οι ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, γεγονός που αποτελεί πηγή ανισοτήτων τόσο στη χώρα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να φέρουν το «θέμα της Παιδείας» στην καρδιά της ευρωπαϊκής πολιτικής», υπογράμμισε.
Η πρόταση αφορά στην εξαίρεση των δαπανών κάθε εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες αυτές υπολείπονται του μέσου όρου της ευρωζώνης για τα τελευταία 5 έτη.
Συγκεκριμένα ζητά:
1. Την καταπολέμηση της ανισότητας με την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για όλους τους νέους της Ευρώπης.
2. Τη διασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και μέσων για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ευρώπη εν μέσω κρίσης.
3. Ενίσχυση και προάσπιση της ανάπτυξης και των δημοκρατικών θεσμών και εξασφάλιση της απασχόλησης των νέων γενεών μέσω της επένδυσης στην εκπαίδευση.
4. Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολιτικών Ορίζοντας 2020.
Μεταξύ των υποστηρικτών της εν λόγω Πρωτοβουλίας είναι ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Hannes Swoboda, ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο Σταμάτης Κριμιζής, Ελληνοαμερικανός επιστήμονας στην εξερεύνηση του διαστήματος, ο δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας, ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Εθνικής Γερμανίας Joachim Loew, η Βρετανία συγγραφέας Victoria Hislop, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ βυζαντινολόγος-ιστορικός και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.