Ανυποχώρητοι από τις θέσεις τους παραμένουν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων, συνεχίζοντας τουλάχιστον έως την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Ανυποχώρητος εμφανίζεται και ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος κάνει λόγο για προσπάθεια στοχοποίησης της Παιδείας και μετατροπή της σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Προς το παρόν, ωστόσο, ο Κ.Αρβανιτόπουλος εμφανίζεται αντίθετος με το μέτρο της επίταξης, καθώς-όπως λέει- σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης στην κοινωνία.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επαναβεβαίωσαν, την Τετάρτη, την απόφασή τους για 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ στην επόμενη συνεδρίασή τους στο τέλος της εβδομάδας θα εισηγηθούν στην Ομοσπονδία τους νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, η απόφαση για την αγωγή που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο δεν αφορούσε τον σύλλογο του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή είχε κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας εναντίον της Ομοσπονδίας των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι ίδιοι υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.
Το υπουργείο απαντά, ωστόσο, ότι έχουν κατατεθεί και άλλες συμπληρωματικές προσφυγές στο δικαστήριο σχετικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.
Σε δηλώσεις του στον Σκάι ο πρύτανης του ΑΠΘ Ι.Μυλόπουλος κατήγγειλε ότι το υπουργείο κατάρτισε λίστες «διαθεσίμων», αγνοώντας τα στοιχεία από την αξιολόγηση που διεξήγαγε το ίδρυμα. Έκανε, επίσης, λόγο για λάθη στις λίστες μοριοδότησης που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ.
Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επανέλαβε, σε συνέντευξή του στον Σκάι, ότι κάποιοι επιθυμούν τη μετατροπή του χώρου της Παιδείας σε πεδίο πολιτική αποσταθεροποίησης Προσπάθειά μας είναι να αποτρέψουμε αυτά τα σχέδια, επισήμανε.
Επικαλούμενος τις εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις και την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι ζητεί την άρση των κινητοποιήσεων για να γίνουν απρόσκοπτα τα μαθήματα.
«Έχουμε να κάνουμε με αυτοδιοίκητα ΝΠΔΔ και οι πρυτάνεις έχουν την αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία τους, είναι οι ηγέτες τους, και αν ήμουν στη θέση τους θα ζητούσα από τους υπαλλήλους τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν απρόσκοπτα. Δεν μπορεί μια μειοψηφία να σηκώνει μπάρα και να προπηλακίζει» τόνισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι βάσει του ν. 4009 δεν υπάρχει άβατο στα ΑΕΙ.
Ως προς το ενδεχόμενο επίταξης, ο κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίζεται αντίθετος με το μέτρο, καθώς όπως λέει θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης στην κοινωνία.
«Οχτώ από τα 36 ΑΕΙ έχουν επηρεαστεί από την κινητικότητα, ένα είναι ουσιαστικά κλειστό. Έχει γίνει διάλογος, αλλά δεν πρέπει να είναι πρόσχημα για να αναβάλλουμε τις αποφάσεις μας» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη.
Επίσης, κάνοντας λόγο για συκοφαντία και λάσπη, υπεραμύνθηκε του τρόπου που έγινε η κινητικότητα στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι έγινε βάσει διεθνών κριτηρίων. «Είναι επώδυνη, αλλά αναγκαία διαδικασία η διαθεσιμότητα» υποστήριξε, αναφέροντας ότι όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι 400 με 500 «στο σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων στο χώρο της Παιδείας».