Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών προκηρύσσουν διαγωνισμό για την συμμετοχή αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. των τριών τελευταίων ακαδημαϊκών ετών (2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013) στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Διαλογος # 5: Η ημέρα μετά” στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά στην Κάντζα, Δήμου Παλλήνης.
Διαλογος # 5: Η ημέρα μετά
Φωτιές, σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί.Μια καθημερινή έκφραση που αναφέρεται σε καταστροφικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία ενός τόπου και ανεξίτηλα γράφτηκαν στην μνήμη του κοινωνικού συνόλου. Γεγονότα του παρελθόντος αλλά και της επικαιρότητας που καλούμαστε να διαχειριστούμε άλλοτε ως βίωμα και άλλοτε ως πληροφορία και εικόνα.
Μια καταστροφή έχει πολλές διαφορετικές μορφές και χαρακτηριστικά – φυσική καταστροφή, πόλεμος, κρατική βία, κοινωνική αγριότητα, οικονομική κρίση – και αντίστοιχα πολλές επιπτώσεις.
Η τέχνη έχει παίξει ποικιλοτρόπως το ρόλο της μαρτυρίας, του μνημείου, της καταγγελίας, της επούλωσης και έχει θεωρηθεί τόσο απαραίτητη και ζωτικής σημασίας όσο και κατηγορηθεί ως πολυτέλεια.
Η ανάκτηση του παρελθόντος αποτελεί ανάγκη, αλλά σε τι βαθμό είναι το παρελθόν ανακτήσιμο;
Η καταγραφή ενός καταστροφικού γεγονότος στην συλλογική μνήμη αποτελεί αποτέλεσμα φιλτραρισμένων πληροφοριών, προερχόμενων άλλοτε από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και μιας προσπάθειας διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και άλλοτε από το συναισθηματισμό που κατακλύζει τις μαρτυρίες των ανθρώπων που το βίωσαν. Τι είναι αυτό που παραμένει ανείπωτο, ανέκφραστο και άγνωστο;
Μπορεί η τέχνη να παρέμβει, να αναδείξει και να αποκαταστήσει αποσιωπημένα κομμάτια της ιστορίας;
Η μνήμη και η απώλεια της μνήμης επηρεάζουν ως διαδικασίες την αποκατάσταση της καθημερινής ζωής μετά από μια καταστροφή. Μπορεί τελικά η τέχνη να επουλώσει πληγές του παρελθόντος;
Η έκθεση εξετάζει τα νοηματικά και αισθητικά προβλήματα που συνδέονται με την καταγραφή, επεξεργασία και διαχείριση καταστροφικών γεγονότων. Οι καλλιτέχνες ερευνούν τους μηχανισμούς της καταστροφής, του τρόμου που αυτή συνεπάγεται αλλά και της διαχείρισης, ανάκαμψης και συνέχισης της κοινωνικής ζωής.
Στην έκθεση θα παρουσιαστεί το έργο έως τεσσάρων (4) καλλιτεχνών.
Η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών γίνεται από πενταμελή επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Δήμου Παλλήνης και μέλη ΔΕΠ της Α.Σ.Κ.Τ.
Το έργο των καλλιτεχνών επιλέγεται βάση της εγγύτητας του με την θεματική της έκθεσης.
Ο κάθε καλλιτέχνης εκτός της συμμετοχής του στην έκθεση υποχρεούται να παρουσιάσει το έργο του σε μία ωριαία διάλεξη στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Παλλήνης.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από έντυπη και ψηφιακή (.pdf) έκδοση καταλόγου ο οποίος θα περιλαμβάνει ενημερωτικό κείμενο ως προς τη θεματική της έκθεσης, κείμενα και φωτογραφίες παρουσίασης των έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών καθώς και βιογραφικά σημειώματα.
Οι προτάσεις συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
– Γενική περιγραφή του καλλιτεχνικού έργου (artist statement)
– Κείμενο τεκμηρίωσης της θεματικής συγγένειας με το πλαίσιο της έκθεσης
– Φωτογραφίες ή λεπτομερή προσχέδια του έργου
– Σύντομο βιογραφικό
– Προτάσεις συμμετοχής σε ψηφιακή μορφή γίνονται δεκτές μόνο σε αρχείο τύπου .pdf
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις προτάσεις τους σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή στο Γραφείο Διασύνδεσης της Α.Σ.Κ.Τ. (elenakar@asfa.gr/ Πατησίων 42, 10682, Αθήνα / Τ: 210.3897159) έως την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013.