Αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται το ποσοστό των νέων Ελλήνων που διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Κομισιόν. Ειδικότερα, το ποσοστό των νέων μεταξύ 30 και 34 ετών στη χώρα μας που είχαν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανερχόταν στο τέλος του 2012 σε 30,9% έναντι 35,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ο δεσμευτικός στόχος για τη χώρα μας είναι μέχρι το 2020 το 32% του πληθυσμού της να διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, τείνει να δημιουργηθεί χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην εκπαίδευση στη χώρα μας, με τις γυναίκες να υπερτερούν σημαντικά. Πιο συγκεκριμένα, το 34,2% των νέων γυναικών έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι 27,6%.
Πάντως, σε γενικές γραμμές το ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα αυξάνεται παρά την κρίση, αφού το 2005 ήταν 25,3% και το 2010 28,4%. Σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, οι πιο «μορφωμένοι» νέοι Ευρωπαίοι είναι οι Ιρλανδοί (51,1% απόφοιτοι πανεπιστημίου), οι Κύπριοι (49,9%) και οι Λουξεμβούργιοι (49,6%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφονται στην Ιταλία (21,7%) και τη Ρουμανία (21,8%).
Σε ό,τι αφορά την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, τα ποσοστά των νέων 18 έως 24 ετών που έχουν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι μεν χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 11,4% (μ.ο. Ε.Ε. 12,8%), αλλά υπολείπεται των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας (9,7%). Οπως και στην περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα κορίτσια τα καταφέρνουν συνολικά καλύτερα από τα αγόρια, καθώς το ποσοστό που εγκαταλείπει την εκπαίδευση πρόωρα είναι 31% χαμηλότερο.
Και σε αυτό το μέτωπο, πάντως, η Ελλάδα καταγράφει βελτίωση, αφού το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό των νέων που είχαν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση ανερχόταν σε 13,6%. Αντιθέτως, εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ισπανία, όπου ένας στους τέσσερις νέους έχει ως μοναδικό προσόν το απολυτήριο Γυμνασίου, αλλά και στην Πορτογαλία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι ένας στους πέντε.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή