ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι εγγραφές στις Πειραματικές ΕΠΑΣ Μαθητείας

Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, οι αιτήσεις υποψηφίων μαθητών για τη συμπλήρωση των κενών θέσεων στις 7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές (Π.ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ σε τρεις ειδικότητες στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας για το σχολικό έτος 2022-23. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 26/10/2022 και ώρα 23:59.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της μοριοδότησης των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, οι μαθητές θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) για την κατάταξή τους στους πίνακες επιλεγέντων και επιλαχόντων, ώστε να προσέλθουν εντός τριών εργασίμων ημερών στην Π.ΕΠΑΣ επιλογής τους για την εγγραφή τους.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου σπουδών. Για την ειδικότητα «Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου» απαιτείται επιπλέον καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά), που πιστοποιείται με επίσημο τίτλο σπουδών (κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 ή αντίστοιχο, όπως ορίζεται από το ΑΣΕΠ).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Πειραματική Επαγγελματική Σχολή της ΔΥΠΑ

Οι Π.ΕΠΑΣ εφαρμόζουν το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη σχολή με τη μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training). Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητευόμενοι αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης στην αγορά εργασίας, ενώ η αμοιβή τους είναι 25,27 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας στο χώρο εργασίας για 2 εξάμηνα.

Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 θα λειτουργήσουν Π.ΕΠΑΣ σε επτά πόλεις: Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Για τη λειτουργία τους, η ΔΥΠΑ συνεργάζεται με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του τουρισμού, ενώ η συνεργασία εγγυάται την τοποθέτηση σε θέσεις μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων), αλλά και ενισχύει την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Κενές θέσεις υπάρχουν στις παρακάτω ειδικότητες ανά Π.ΕΠΑΣ:

1. Π.ΕΠΑΣ Καλαμακίου
• Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
• Τεχνίτης Επισιτισμού
• Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

2. Π.ΕΠΑΣ Ηρακλείου Κρήτης
• Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
• Τεχνίτης Επισιτισμού
• Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

3. Π.ΕΠΑΣ Ρόδου
• Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
• Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

4. Π.ΕΠΑΣ Μυτιλήνης
• Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
• Τεχνίτης Επισιτισμού

5. Π.ΕΠΑΣ Πάτρας
• Τεχνίτης Επισιτισμού

6. Π.ΕΠΑΣ 1ης Θεσσαλονίκης
• Τεχνίτης Επισιτισμού
• Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

7. Π.ΕΠΑΣ Κέρκυρας
• Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Οι μαθητές των Π.ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

  • Πραγματοποιούν πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και πλήρη ασφάλιση
  • Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια και τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα
  • Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές
  • Δικαιούνται αναβολή στράτευσης
  • Λαμβάνουν επίδομα στέγασης (240 ευρώ μηνιαία) και σίτισης (6,5 ευρώ ημερησίως), όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Δείτε επίσης x

scroll to top

Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στο e-dimosio.gr συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close