Νωρίτερα θα γίνουν φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών με στόχο το πρώτο 15ημέρο του Οκτωβρίου οι πρωτοετής φοιτητές να παρουσιαστούν στα τμήματα που θα μετεγγραφούν. Η ειδική πλατφόρμα πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες.
Μετεγγραφές στα ΑΕΙ εντός του επόμενου εικοσαήμερου (όσον αφορά την τυπική διαδικασία διεκπεραίωσής τους) φιλοδοξεί να πετύχει φέτος το υπουργείο Παιδείας.
Στόχος του φιλόδοξου πλάνου είναι η εικόνα εκείνων που δικαιούνται μετεγγραφή να έχει ξεκαθαρίσει τελείως τις επόμενες δύο εβδομάδες, έως τα μέσα Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι νέοι και νέες πρωτοετείς των ΑΕΙ που πρόκειται να μετακινηθούν «εσωτερικά» μεταξύ ομοειδών τμημάτων, να ξεκινήσουν κατευθείαν την ακαδημαϊκή χρονιά τους από το νέο τμήμα υποδοχής τους.
Δηλαδή, να μη χρειαστεί να σπαταλήσουν χρόνο στα αρχικά τμήματα που πέρασαν φέτος μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους από το πανεπιστημιακό τμήμα όπου θα μετεγγραφούν, εφόσον βέβαια έχουν διεκπεραιωθεί πολύ γρηγορότερα οι απαραίτητες διαδικασίες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η υπερβολική καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών οδηγούσε πολλούς πρωτοετείς στο να χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους και να μην μπορέσουν να ξεκινήσουν κανονικά τη χρονιά τους στο τελικό τμήμα υποδοχής τους.
Μάλιστα, η χρονοβόρος διαδικασία εξελισσόταν και μέσα στον Νοέμβριο, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που έφτανε ο Δεκέμβριος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα της μετακίνησής τους.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν εκατοντάδες νέοι και νέες να ξεκινούν την ακαδημαϊκή τους πορεία με ένα «βάρος» χρωστούμενων μαθημάτων.
Αποφάσεις
Φέτος, λοιπόν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχουν την επικύρωση όλων των αποφάσεων μετεγγραφής των δικαιούχων πριν ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος.
Στη συνέχεια, βέβαια, τα τμήματα υποδοχής των ΑΕΙ θα ελέγξουν τα προβλεπόμενα έγγραφα των φοιτητών και φοιτητριών που θα υποδεχθούν στους δικούς τους χρόνους, οπότε η όποια καθυστέρηση στο κομμάτι αυτό της μετακίνησης των νέων θα βαραίνει τις αρμόδιες υπηρεσίες τους κατά περίπτωση.
Γι’ αυτό και από το κτίριο του Αμαρουσίου υπογραμμίζουν ότι στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος κομβικό ρόλο θα παίξουν τα ΑΕΙ και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους (γραμματείες σχολών κ.ο.κ.).
Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η ειδική πλατφόρμα για τις μετεγγραφές αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ή και ώρες από το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο – σε πρώτο χρόνο, τουλάχιστον, από πλευράς φοιτητών.
Μάλιστα, τις σχετικές διαδικασίες επισπεύδει φέτος και η ηλεκτρονική εγγραφή των πρωτοετών, η οποία ολοκληρώθηκε ήδη χωρίς προβλήματα.
Το στοίχημα υπουργείου Παιδείας και ΑΕΙ, όπως είναι φυσικό, εφόσον κερδηθεί, θα δώσει και σημαντική οικονομική ανάσα στις οικογένειες των δικαιούχων μετεγγραφών, αλλά θα βοηθήσουν και τους πρωτοετείς να κάνουν εγκαίρως τον προγραμματισμό τους και να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους χωρίς κενά και χρωστούμενα μαθήματα.
Κριτήρια
Όπως είναι γνωστό, μετεγγραφές από ένα τμήμα πανεπιστημίου σε άλλο (συνήθως σε εκείνα των ΑΕΙ των αστικών κέντρων) δικαιούνται όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα (που έχουν ένα 15% ποσοτικό περιορισμό) αλλά και όσοι έχουν αδέλφια που είναι ήδη φοιτητές ενός συγκεκριμένου ιδρύματος (χωρίς ποσοτικό περιορισμό).
Στην περίπτωση που και τα δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή, μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής ή φοιτήτρια.
Όσον αφορά τους άλλους περιορισμούς σε μετεγγραφές, αυτές μπορούν να γίνονται μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης περιφερειακής ενότητας και μόνο εφόσον οι δικαιούχος πιάνει την αποκαλούμενη βάση της μετεγγραφής, δηλαδή τη βάση εισαγωγής του τμήματος της εκάστοτε χρονιάς, μείον 2.750 μόρια.
Πάντως, το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 ο αριθμός των αιτήσεων – με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια – ξεπέρασε τις 10.500, ενώ το επόμενο έτος 2020-2021 μειώθηκε στις 7.000, από τις οποίες περίπου 60% έγιναν δεκτές.