Όταν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς κατέγραψαν, πριν από περίπου έναν χρόνο, τι ακριβώς τρώνε στο σχολείο, εξέπληξαν τους εκπαιδευτικούς τους με τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς οι περισσότεροι έπαιρναν μαζί τους φαγητό από το σπίτι: κάποιο σάντουιτς ή φρούτο.
Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες που περίμεναν να διαφανεί μια τάση προς τα έτοιμα σνακ και τα συσκευασμένα τρόφιμα του εμπορίου, διαπίστωσαν ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Παρόμοιες μετρήσεις και καταγραφές θα πρέπει να επεκταθούν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο δείγμα, ωστόσο αυτές στάθηκαν η αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τυχόν αλλοιώσεις σε τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιευθυντής του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και υπεύθυνος του έργου Γεώργιος Νικολακάκης, το σύστημα ελέγχου και πρόληψης αλλοίωσης τροφίμων με έναν μικροεπεξεργαστή Arduino μπορεί να εντοπίσει οσμές μεθανίου από φρούτα που αρχίζουν να χαλάνε, χαμηλότερα επίπεδα εσωτερικής υγρασίας σε τρόφιμα που αρχίζουν να ξεραίνονται, διαφορετικά επίπεδα αγωγιμότητας του ηλεκτρικού ρεύματος σε φρούτα και λαχανικά που αλλοιώνονται και επίπεδα Ph σε διάφορα υγρά.
Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις, προηγήθηκαν οι καταγραφές μεθανίου, υγρασίας, αγωγιμότητας και Ph στα τρόφιμα που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να καταναλωθούν, ώστε να είναι εφικτές στη συνέχεια οι συγκρίσεις με τις ίδιες μετρήσεις σε χαλασμένα φρούτα, λαχανικά και ροφήματα.
Από την όλη διαδικασία στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, προέκυψαν τρία κυκλώματα για διαφορετικές μετρήσεις, ενώ το σύστημα που προέκυψε παρουσιάστηκε στο 14ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής του «Νόησις». Το επόμενο βήμα ήταν η πρόσκληση της ομάδας των μαθητών από το «Νόησις» για μια παρουσίαση στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που ανοίγει σε λίγες μέρες τις πύλες της ενώ η ιδέα ήδη παρουσιάζει εμπορικό ενδιαφέρον. Για την υλοποίησή της σε ένα τέτοιο επίπεδο, ο κ. Νικολακάκης αναφέρει ότι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η κατασκευή μιας μόνο συσκευής που θα κάνει και τις τέσσερις μετρήσεις και η διενέργεια περισσότερων μετρήσεων σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων και σε διαφορετικά υλικά.
Ο ίδιος, άλλωστε, υπογραμμίζει τη σημασία της λειτουργίας τέτοιου είδους συστημάτων ώστε να ελέγχεται ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και ποια έχουν αλλοιωθεί, σε μια προσπάθεια μείωσης του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων. «Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα με τις χώρες με υψηλά ποσοστά σπατάλης τροφίμων. Μεγάλες ποσότητες φαγητού πετιούνται στα σκουπίδια ενώ είναι σε καλή κατάσταση και ένα ποσοστό της τάξης του 20% μπορεί να καταναλωθεί αλλά δεν ελέγχεται η καταλληλότητά του» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν και άλλες μαθητικές εφαρμογές που βελτιώνουν τη ζωή μας, όπως το «Robot καθαρισμού ακτών» που κατασκεύασε ο Αλέξανδρος Πέτκος, το σύστημα μέτρησης της θερμοκρασίας κατά την είσοδο στην πόλη «Thinking City» των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πεύκων Θεσσαλονίκης, το ρομποτικό σύστημα φύλαξης ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων «We do guard Railroad» από τους μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, ο «ρομποτικός μηχανισμός προειδοποίησης» για την ασφαλή Χειρωνακτική Διακίνηση Φορτίων από το 8ο και 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς και το αυτοματοποιημένο σύστημα καθαρισμού αέρα σχολικών αιθουσών «άλλος αέρας» από το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ