Για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας έκανε δηλώσεις η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως πριν λίγες ημέρες, κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα.
Τι είπε για διαγωνισμούς ΑΣΕΠ και προσλήψεις.
“Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζουμε την προσπάθεια για εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης. Θα προχωρήσουμε και σε άλλους διορισμούς για να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του αναπληρωτή. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που για πολλά χρόνια είναι αναπληρωτές. Εμείς θέλουμε ο αναπληρωτής να αναπληρώνει σε μία έκτακτη συνθήκη για αυτό η προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό. Ο σχεδιασμός είναι λοιπόν να προχωρήσουμε σε περαιτέρω διορισμούς και αυτό το επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο”, είπε η Νίκη Κεραμέως.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι από το 2023 θα υπάρχουν γραπτοί διαγωνισμοί για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν ένα νέο σύστημα διορισμού για τους εκπαιδευτικούς στο δημόσιο.
“Αυτό το επεξεργαζόμαστε αλλά δεν το εφαρμόσαμε από την αρχή γιατί θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε διορισμούς λόγω των μεγάλων αναγκών της εκπαίδευσης, τώρα ερχόμαστε και ετοιμάζουμε ένα νέο σύστημα διορισμών”, εξήγησε η κ. Κεραμέως.
Για το σύστημα διορισμών είχε κάνει ανάλογες δηλώσεις και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή: “Το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών” είχε πει η υφυπουργός, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι “την παρούσα χρονική στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών”
Το Προσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους καλείται το Νομικό Επιτελείο της υπουργού να συντάξει το Προσχέδιο Νόμου:
Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση
- προϋπηρεσίας,
- παιδαγωγικής κατάρτισης
- επιστημονικής κατάρτισης
- κοινωνικά κριτήρια
Γ. Κατάρτιση πίνακα διοριστέων μόνο για τους εκπαιδευτικούς που “πιάνουν” τη βάση.
Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.
Ο αρχικός στόχος του υπουργείου Παιδείας ήταν το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Ωστόσο η επίσπευση σύνταξης του νέου νόμου δεν αποκλείεται να αλλάξει τα σχέδια της Κυβέρνησης