Εντείνεται τις τελευταίες ώρες η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των νηπιαγωγείων. Η περαιτέρω άνοδος των κρουσμάτων, όπως αυτή παρατηρείται στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αφήνει ανοιχτό το σενάριο μιας τέτοιας κίνησης, που θα έχει ως στόχο την περαιτέρω ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει την οδό του κλεισίματος δημοτικών και νηπιαγωγείων (θα ακολουθήσουν τον δρόμο που ισχύει για τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας) το μέτρο θα εφαρμοστεί στις περιοχές της Βορείου Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται στο… κόκκινο από πλευράς κρουσμάτων. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και μια κίνηση προς την κατεύθυνση του πανελλαδικού κλεισίματος. Ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία οι σκέψεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας αφορούσαν αρχικά στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο, τελικά, το μέτρο αποφασίστηκε να ισχύσει από σήμερα σε ολόκληρη την επικράτεια.
Πριν την εφαρμογή του μέτρου για την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, βέβαια, υπάρχουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα πρέπει να αναλυθούν και να απαντηθούν. Όπως, για παράδειγμα, πώς θα εφαρμοστεί, στην παρούσα συγκυρία, η πρόβλεψη για τις ειδικές άδειες, οι οποίες θα πρέπει να χορηγηθούν στους γονείς, όπως έγινε και στο πρώτο lockdown του Μαρτίου και του Απριλίου.
Ένα ακόμα ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα σχολεία ειδικής αγωγής.
Το απόγευμα οι ανακοινώσεις
Οι τελικές αποφάσεις για την αναστολή της λειτουργίας δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, αναμένεται να ληφθούν στις συσκέψεις που θα πραγματοποιούν τις επόμενες ώρες, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Η τάση, πάντως, των τελευταίων ωρών δείχνει περισσότερο προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της πρωτοβάθμιας και προσχολικής εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, ως ένα ακόμα μέσο ανάσχεσης της αυξημένης κινητικότητας.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να παλέψουμε με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε κοινωνικής ομάδας, όσο κυρίως με τη γρήγορη μείωση της κινητικότητας, ώστε να μην παρατείνονται τα μέτρα. Εάν χρειαστεί να κλείσουμε και τα δημοτικά σχολεία θα το κάνουμε και αυτό. Όχι με επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Όχι ότι κινδυνεύουν τα παιδιά μας του δημοτικού. Δε μας ανησυχεί η μετάδοση μέσα στο σχολείο. Μας ανησυχεί η κινητικότητα, γιατί είναι περίπου 650.000 παιδιά που πηγαίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα πηγαίνουν οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες τους και αυτό συμβάλλει πολύ στην αύξηση της κινητικότητας όπως έχουμε δει και από τον αριθμό των sms», τόνισε (Παραπολιτικά fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.