Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος με ανακοίνωση της σχολιάζει τις βάσεις εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Έτσι έχουμε ανοδικές τάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο παρουσίασαν οι βάσεις εισαγωγής με εξαίρεση τα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς οι μηδενικές προσλήψεις στο δημόσιο «φρέναραν» τους υποψήφιους φοιτητές στο να τα επιλέξουν. Είναι χαρακτηριστικό πως το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αιγαίου παρουσίασε πτώση 1.400 μόρια, και του Ρεθύμνου 930 μόρια.
Ιδιαιτέρως ανοδικές τάσεις παρουσίασαν τα τμήματα Ψυχολογίας και Φιλολογίας, με την Αθήνα να παρουσιάζει άνοδο κατά 619 μόρια.
Σημαντική αύξηση των βάσεων είχαμε στις στρατιωτικές σχολές με το τμήμα αστυφυλάκων να εκτοξεύεται κατά 2.243 μόρια, λόγω και της σημαντικής μείωσης των εισακτέων . Η σχολή Ικάρων παρουσίασε και αυτή άνοδο κατά 1.001 μόρια.
Σταθερές παρέμειναν οι βάσεις στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ενώ ελαφρώς ανοδικές τάσεις παρουσίασαν στο 5ο επιστημονικό πεδίο, ιδιαιτέρως στις υψηλόβαθμες σχολές.
Ειδικότερα στις Ιατρικές σχολές οριακή άνοδος των βάσεων σημειώθηκε σε όλα τα τμήματα της χώρας. Στην Αθήνα καταγράφθηκε η μικρότερη άνοδος με 17 μόρια και στην Θράκη η μεγαλύτερη με 135 μόρια.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο επισημαίνεται η μείωση των βάσεων στα περιφερειακά τμήματα. Στην Αθήνα συγκρατήθηκαν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Το γεγονός ότι οι μαθητές επέλεξαν να διαλέξουν την πόλη που θα σπουδάσουν οδήγησε σε κάποιες περιπτώσεις στην άνοδο των βάσεων σε τμήματα της περιφέρειας, όχι όμως σε πολύ μακρινά τμήματα, όπως για παράδειγμα της Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι υποψήφιοι επανέφεραν στις πρώτες προτιμήσεις τους τις «κλασσικές» σχολές (Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνείο, Φυσικομαθηματική, Πληροφορική, Γεωπονική), με την ελπίδα ότι όταν αποφοιτήσουν θα μπουν με καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας.