Σε περίοδο κοινωνικής έντασης, με όλα τα κοινωνικά μέτωπα ανοικτά αλλά και τη λέξη «δίδακτρα» να μονοπωλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, καθηγητές και φοιτητές επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Στοιχείο που ανατρέπει τους συσχετισμούς, αποτελεί το γεγονός ότι τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν ήδη μπει σε τροχιά εκλογικών… αναμετρήσεων, καθώς παρά τις διακοπές των προηγούμενων ημερών πολλοί ήταν εκείνοι που ετοίμαζαν τα «κοστούμια» τους για τα νέα Συμβούλια Διοίκησης.
Στα μικρότερα Πανεπιστήμια της χώρας, οι εκλογικές διαδικασίες με βάση τη νέα διαδικασία που ορίζουν οι αλλαγές που έγιναν στον Νόμο Πλαίσιο έχουν ήδη ξεκινήσει, έτσι ώστε το φθινόπωρο η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.
Στα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας, είναι πιθανόν οι διαδικασίες αυτές θα καθυστερήσουν ή να ολοκληρωθούν στο τέλος της ημερομηνίας που ορίζει ο νόμος, παρότι οι διοικήσεις τους έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προωθήσουν χωρίς καθυστερήσεις τη διαδικασία που προβλέπεται.
Στο κλίμα αυτό, συζήτηση περί διδάκτρων επανήλθε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις διαρροές που είχαν γίνει από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετικές συζητήσεις με την Τρόικα για αναζήτηση τρόπου που να αντιμετωπίζει «λογικά» το θέμα των αιωνίων φοιτητών.
Η πρόταση που είχε διαρρεύσει προέβλεπε να μπουν συμβολικά ποσά διδάκτρων σε όσους φοιτητές δεν ολοκληρώνουν την φοίτησή τους στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και δύο επιπλέον χρόνια. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή διαψεύδεται κατηγορηματικά από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
«Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη, καθώς αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή από το κτίριο του Αμαρουσίου.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε ευθέως σε συνάντηση που έγινε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και εκπροσώπων της Τρόικας, αλλά η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος και ειδικά το άρθρο 16 δεν επιτρέπει τέτοιου τύπου νομοθετικές παρεμβάσεις στα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα