ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ
Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου την εισήγηση του ΙΕΠ, η οποία προβλέπει:
Α. Την κατάργηση υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων για τους μαθητές της Γ Λυκείου, ενός αριθμού Λυκείων της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Β. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από το νέο σχολικό έτος
Γ. Στους μαθητές θα δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης όποιων μαθημάτων επιθυμούν.
Δ. Τα σχολεία θα είναι συνδεδεμένα ηλεκτρονικά με κεντρικό κόμβο του υπουργείου Παιδείας και ο ο καθηγητής πριν ξεκινήσει το μάθημα θα δηλώνει ηλεκτρονικά αριθμό και ονόματα μαθητών που παρακολουθούν το μάθημά του.
Ε. Κάθε τέλος του μήνα θα δίνονται στους μαθητές ανώνυμα ερωτηματολόγια που θα κινούνται γύρω από τους παράγοντες της συμμετοχής ή μη ανά μάθημα.
Z. Σε Δημοτικά επίσης της Κρήτης και Θεσσαλονίκης, οι δάσκαλοι δεν θα δίνουν στους μαθητές δουλειά για το σπίτι αλλά θα γίνονται όλα μόνο στο σχολείο.
Η. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να επεκτατθεί και σε άλλα Λύκεια της χώρας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εφαρμογής.
Το δοκιμαστικό αυτό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, όπως αναφέρει το αιτιολογικό της απόφασης, στόχο δεν έχει την αξιολόγηση , αλλά την αναζήτηση των παραγόντων που μετά τον Μάρτιο μέχρι και τη λήξη των μαθημάτων οι αίθουσες της Γ. Λυκείου είναι σχεδόν άδειες.
Σημειώνεται ότι η επιλογή της Κρήτης και Θεσσαλονίκης ήταν τυχαία και δεν έχει σχέση με αριθμό απουσιών ή κάποιο άλλο γεγονός.
17.765 μαθητές Γ Λυκείου έκαναν από 80-100 απουσίες μόνο τον Απρίλιο
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:
Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν 100.689.
Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του ίδιου σχολικού έτους έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).