Ένα καινούριο πιλοτικό πρόγραμμα εγκαινίασε ο δήμος Αθηναίων, στο οποίο μαθητές από πέντε δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας εξερευνούν το Εθνικό Κήπο, ανακαλύπτουν τα μυστικά του και δημιουργούν μέσα από αυτή την εμπειρία τους, έναν οδηγό-εργαλείο για κάθε σχολική ομάδα αλλά και για τους επισκέπτες, που θα θελήσουν να μάθουν «Τα μυστικά του Κήπου».
«Ο Εθνικός Κήπος, ο πιο κεντρικός και αγαπημένος κήπος της πόλης, ανοίγει για τους πολίτες, ανοίγει για τον πολιτισμό και τα παιδιά και οι μαθητές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του μηνύματος να αγαπήσουμε τον πιο εμβληματικό κήπο της Αθήνας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων με τίτλο «Τα Μυστικά του Κήπου», υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων δια των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κυρίας Μαρίας Δημοπούλου και Πολιτιστικών Θεμάτων, κυρίας Καλλιόπης Κύρδη.
Ο Εθνικός Κήπος, οριοθετήθηκε το αρχικά το 1836 σε μια έκταση περίπου 500 στρεμμάτων από τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων Φρίντριχ φον Γκέρτνερ και άρχισε να κατασκευάζεται το 1839 υπό την προσωπική επίβλεψη της Βασίλισσας Αμαλίας με εντολή της οποίας φυτεύτηκαν 15000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα, καθώς επίσης και είδη που μεταφέρθηκαν από το Σούνιο και την Εύβοια. Σήμερα ο Εθνικός Κήπος εκτείνεται σε 158 στρέμματα φιλοξενώντας σημαντικά φυτικά μνημεία, όπως οι Ουασιγκτώνιες που συγκροτούν τη μνημειώδη δενδροστοιχία της κεντρικής εισόδου, αλλά αποτελώντας και το πρωτόλειο φυτώριο για δέντρα που καλλιεργούμε στην Ελλάδα όπως ο ευκάλυπτος, η πιπεριά, ο χειμώνανθος, η καζουαρίνα, η ποϊνσέτια,ο στεφανώτης, η μαντεβίλλα κ.α.
Αυτές κι άλλες πολλές ιστορίες θα ανακαλύψουν οι μαθητές, με τη συνδρομή του τμήματος Εθνικού Κήπου του δήμου Αθηναίων και των δασκάλων τους, μέσα από μια σειρά τακτικών επισκέψεων, αλλά και σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι νεαροί ερευνητές θα αποτυπώσουν «Τα Μυστικά του Κήπου» με ποικίλους τρόπους, μεταξύ αυτών και η δημιουργία ενός έντυπου οδηγού για τον Εθνικό Κήπο και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, τα έργα τους θα εκτεθούν στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.