Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που δίνει δυνατότητα της κατ’ εξαίρεσης συμμετοχής και χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου οικονομικού τιμήματος σε τέκνα μελών ΔΕΠ του ιδρύματος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ΠΜΣ) «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσσή ειδική αγωγή 2017-2018», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».
Στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα οι αιτήσεις αγγίζουν τις 1.000 για 34-50 θέσεις. Η χρονική του διάρκεια ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών, ενώ η συμμετοχή για κάθε φοιτητή αγγίζει τα 2.950 ευρώ.
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που φέρνει στην επιφάνεια τα «κακώς κείμενα» στο χώρο των πανεπιστημίων μετά την μαζική αντιγραφή εργασίας από 106 φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα μία καθηγήτρια του Ιδρύματος στη διάρκεια συνεδρίασης της Συγκλήτου ζήτησε να εγγραφούν ως ισοψηφήσαντες και χωρίς δίδακτρα τα παιδιά δύο καθηγητών του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσση ειδική αγωγή 2017-2018».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για περιζήτητο μεταπτυχιακό που δίνει τη δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης στους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και εγγραφής τους σε ξεχωριστό πίνακα προσλήψεων.
Το επιχείρημα που ακούστηκε από καθηγητές που υποστήριξαν το αίτημα στη Σύγκλητο ήταν ότι η ζωή στις περιοχές της Φλώρινας και της Κοζάνης είναι πλέον πολύ ακριβή και οι γονείς των δύο παιδιών (καθηγητές πανεπιστημίου με μισθούς που φτάνουν τα 2.000 ευρώ μηνιαίως καθαρά) πρέπει να βοηθηθούν.
Οι διαφωνίες
Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν όμως, η Σύγκλητος (με 6 μέλη συνολικά και 2 που απουσίαζαν) αποφάσισε με ψήφους 4-2 να δεχτεί το αίτημα.