Εργαστήρια εκμάθησης ψηφιακού κώδικα για μαθητές, με έμφαση στα κορίτσια ηλικίας 12-17 ετών θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (European Institute of Innovation and Technology-ΕΙΤ) και την υποστήριξη της Google.
Το ΕΙΤ συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό φορέα ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), με έδρα την Αττική, για την πραγματοποίηση αυτών των εργαστηρίων, ξεκινώντας από την Ελλάδα.
Μέσα στους μήνες του καλοκαιριού, 50 μαθήτριες από σχολεία της Αττικής και άλλων δήμων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του ψηφιακού προγραμματισμού και να πάρουν βασικές αρχές χειρισμού.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτές του ΚΕΑΝ, σε συνεργασία με τη Google, το Κολέγιο BCA, το Κολέγιο Τεχνολογίας Athens Tech και τους δήμους, θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια στον Δήμο Αλίμου (12-14 Ιουλίου), στον Δήμο Κορυδαλλού (17-19 Ιουλίου), στον Δήμο Ευρώτα (27-30 Ιουλίου), στον Δήμο Μεσσήνης (7-9 Αυγούστου) και στον Δήμο Nέου Ηρακλείου (28-30 Αυγούστου).
Οι νεαρές προγραμματίστριες θα ξανασυναντηθούν τον Σεπτέμβριο σε μία «γιορτή για τον κώδικα». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί από το κολέγιο BCA στην Αθήνα. Εκεί οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της Goοgle και, αφού χωριστούν σε ομάδες υπό την καθοδήγηση ειδικών, θα διαγωνισθούν και θα προσπαθήσουν να επεξεργαστούν μία δημιουργική ιδέα που θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή.
Η πιο καινοτόμος ιδέα, την οποία θα επιλέξει μία ειδική επιτροπή, θα λάβει την υποστήριξη επαγγελματιών προγραμματιστών, ώστε να γίνει πραγματικότητα.
Η καμπάνια θα συνεχισθεί και θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρώτες 50 μαθήτριες από την Ελλάδα θα είναι οι «πρέσβειρες του ψηφιακού κώδικα» και καθ’ όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής καμπάνιας θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τις ομάδες των εργαστηρίων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για επικοινωνία και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 2692 880, στο info@kean.gr και στην ιστοσελίδα www.girlscoding.eu
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά χώρες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη ανάγκη για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 και του ευρύτερου σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.