Στην καθιέρωση ηλεκτρονικών εξετάσεων για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας προχωρεί το υπουργείο Παιδείας.
Η νέου τύπου διαδικασία θα εφαρμοστεί αρχικά παράλληλα με το υφιστάμενο σύστημα γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Οι προβλέψεις αυτές ρυθμίζονται σε σχέδιο νόμου στο οποίο περιλαμβάνεται και διάταξη που καθορίζει τις νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών στους κατόχους Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας.
Το Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας θα χορηγείται ύστερα από γραπτές και προφορικές εξετάσεις που διενεργούνται: α) με έντυπες εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά κάθε έτος, για τη διενέργεια των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθούν όργανα διαβαθμισμένης δυσκολίας, και β) με ηλεκτρονικές εξετάσεις. Τα χορηγούμενα πιστοποιητικά και των δύο τύπων εξετάσεων είναι ισότιμα. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται γραπτά και προφορικά.
Η προφορική εξέταση διενεργείται τουλάχιστον από έναν εξεταστή, που εξετάζει συγχρόνως δύο και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τρεις υποψηφίους. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την καθιέρωση παράλληλης διαδικασίας εξέτασης της γλωσσομάθειας των ενδιαφερομένων για απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) με το σύστημα διεθνώς γνωστό ως «Προσαρμοστική Ηλεκτρονική Εξέταση Γλωσσών» (Computer Adaptive Language Testing).
Οι υποψήφιοι εξετάζονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, το κέρδος των πολιτών από τη συμμετοχή τους στις ηλεκτρονικές εξετάσεις για το ΚΠΓ είναι πολλαπλό, καθόσον έχει ήδη προβλεφθεί μέσα στο σχολείο η προετοιμασία των μαθητών.
Επίσης προβλέπεται ακόμη η ανάπτυξη -με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ- ενός ηλεκτρονικού φροντιστηρίου για τη δωρεάν υποστήριξη της ατομικής προετοιμασίας των υποψηφίων δωρεάν. Οι επικοινωνιακές ικανότητες των υποψηφίων, οι οποίες ελέγχονται προκειμένου να γίνει η πιστοποίηση της γλωσσομάθειας, είναι οι ίδιες με αυτές των έντυπων εξετάσεων.
Αρμόδιοι για τη μετεξέλιξη του συμβατικού συστήματος έντυπων εξετάσεων σε ηλεκτρονικό σύστημα, για την παρακολούθηση της λειτουργικότητάς του, καθώς και για την εκτέλεση των εξετάσεων, είναι οι εξής φορείς: α) Πανεπιστήμια της ημεδαπής στα οποία λειτουργούν Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών και β) το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ-Διόφαντος).
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε ειδικά πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα με την ονομασία «Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων», τα οποία είναι εξοπλισμένα με την κατάλληλη υποδομή και με το απαραίτητο εξουσιοδοτημένο προσωπικό για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και την εξυπηρέτηση των υποψηφίων, καθώς και για την επίλυση ενδεχόμενων τεχνικών προβλημάτων. Οι ηλεκτρονικές εξετάσεις μπορούν να διενεργούνται οποιαδήποτε ημέρα του έτους και σε οποιοδήποτε Κέντρο.