Σχέδιο νόμου για την καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους για να πιστοποιηθεί το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους.
Ο κ. Φίλης έκανε τη σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελλή, σχετικά με τα ξενόγλωσσα βιβλία που είναι επί πληρωμή στα δημόσια λύκεια.
«Δεν είναι μόνο τα βιβλία των τάξεων του λυκείου που επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες, είναι και ο κύκλος της αναγνώρισης, της πιστοποίησης του επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έξω από το δημόσιο σύστημα, που επιβαρύνει, δυστυχώς, με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα τις ελληνικές οικογένειες», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε:
«Εμείς έχουμε προχωρήσει -και θα φέρουμε σύντομα, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο- στην καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση ενός κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έτσι ώστε, χωρίς να πληρώνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, να πιστοποιείται το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους».
Για το ζήτημα των ξενόγλωσσων βιβλίων στα λύκεια, ο κ. Φίλης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει έκδοση διδακτικών βιβλίων και για το λύκειο σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία συναλλαγή του κράτους με εκείνους που εμπορεύονται τα βιβλία. «Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα, βιβλία και να τα δώσουμε στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων θα προχωρήσουμε σύντομα. Επαναλαμβάνω, το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πάει στους εμπόρους και να πει σας πληρώνω βιβλία για τα σχολεία», υπογράμμισε.