Τους άριστους της καινοτομίας, οι οποίοι έχουν διακριθεί για το έργο τους στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αναζητά η Ε.Ε. ανάμεσα σε 40 υποψηφίους από 17 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες της Ευρώπης να αναδείξουν με την ψήφο τους τα πλέον καινοτόμα έργα στο διαγωνισμό Innovation Radar 2016.
Ελληνικό έργο διεκδικεί μια θέση στους κορυφαίους εκπροσώπους της καινοτομίας στην Ευρώπη στο διαγωνισμό Innovation Radar 2016
Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, που εγκαινίασε η Επιτροπή, βασιζόμενη στην πρωτοβουλία “The Innovation Radar” της DG CONNECT, μέσω της οποίας αναδείχθηκαν οι 40 καλύτερες καινοτόμες προτάσεις στον τομέα των ΤΠΕ, μεταξύ αυτών που και έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, με την ψήφο τους, θα αναδείξουν τις 16 πιο καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες, εν συνεχεία, θα διαγωνιστούν στον τελικό του Innovation Radar 2016, που θα γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα, στη διάρκεια της εκδήλωσης “ICT Ρroposers’ Day”.
Η πρωτοβουλία της Επιτροπής φιλοδοξεί να αναδείξει τους κορυφαίους μελλοντικούς εκπροσώπους της καινοτομίας της Ευρώπης, επιλέγοντας ανάμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, startups και πανεπιστημιακές ομάδες, οι οποίες έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση στον τομέα της ψηφιακής καινοτομίας.
Οι 40 υποψήφιοι
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι προτάσεις των 40 υποψηφίων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: ICT for Society (ψηφιακές τεχνολογίες με αντίκτυπο στην κοινωνία και τους πολίτες), Excellent Science (έρευνα αιχμής που μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακές καινοτομίες), Industrial and Enabling Technologies (προτάσεις για την επόμενη γενιά τεχνολογιών, που θα διευκολύνει την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας), Horizon 2020 ICT Innovator (αφορά τα προγράμματα του Ορίζοντα 2020 για την ψηφιακή έρευνα και καινοτομία).
Όλες οι προτάσεις κρίθηκε ότι έχουν τη δυναμική να επηρεάσουν με την καινοτομία τους, διάφορους τομείς της καθημερινότητας, από τις μεταφορές και τα logistics μέχρι τη διαχείριση νερού, τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου και την παρακολούθηση του πληθυσμού των τραπεζών.
Ελληνική συμμετοχή
Μεταξύ των 40 πλέον καινοτόμων προτάσεων, περιλαμβάνεται μία ελληνική με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ. Πρόκειται για την πρόταση FastAR (Fast Augmented Reality) και την spin-off εταιρεία Infalia, η οποία δημιουργήθηκε για την εμπορική αξιοποίηση της πρότασης.