Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και εμβάθυνση στην προβληματική των τριών κύριων Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής δηλαδή της Ψυχογενούς Ανορεξίας, της Ψυχογενούς Βουλιμίας και της Διαταραχής Υπερφαγίας, που πρόσφατα ταυτοποιήθηκε ως ανεξάρτητη Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής.
Αν και Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής δεν είναι ιδιαίτερα συχνές ψυχικές παθήσεις έχουν τρία χαρακτηριστικά που κάνουν επιτακτική την αναγκαιότητα για την αντιμετώπισή τους:
Το πρώτο χαρακτηριστικό τους είναι ότι εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα στην εφηβεία, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι συνοδεύονται από μία σειρά από ιατρικές επιπλοκές που επηρεάζουν την ομαλή σωματοψυχική ανάπτυξη του ατόμου και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και στο να απειλήσουν την ζωή του. Το τρίτο χαρακτηριστικό αφορά κυρίως τη διαταραχή υπερφαγίας και τη συνύπαρξή της με την παχυσαρκία και τα πολλαπλά ιατρικά προβλήματα που η νόσος θέτει στο σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ο συμμετέχοντας αναμένεται να έχει μια ολοκληρωμένη και περιεκτική εικόνα για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής καθώς και για τις ιδιαιτερότητες, τις επιπτώσεις και τις θεραπευτικές προκλήσεις αυτής της ομάδας ψυχικών παθήσεων.
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Γονιδάκης Φραγκίσκος, Λέκτορας Ψυχιατρικής, Τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών
Δειτε περισσότερα εδω