Eξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Νεοελληνική Λογοτεχνία και Ψηφιακές Τεχνολογίες»
Αντικείμενο και Στόχοι του Προγράμματος
Πρόκειται για ένα καινοτόμο αντικείμενο για τα ελληνικά δεδομένα, με εξαιρετικό θεωρητικό ενδιαφέρον και πολυάριθμες εκπαιδευτικές και πρακτικές εφαρμογές. Στο τέλος του Προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν αναπτύξει γνώσεις και ικανότητες που αφορούν τα παρακάτω αντικείμενα:
– η λογοτεχνία στο διαδίκτυο: συστηματική έρευνα σε ψηφιακές βιβλιοθήκες, πύλες και βάσεις δεδομένων
– αξιολόγηση και δημιουργική αξιοποίηση ψηφιακού και πολυμεσικού υλικού
– δημιουργία ειδικού λογισμικού για τη φιλολογική έρευνα
– χρήσεις ψηφιακών εφαρμογών στη διδακτική της λογοτεχνίας
– ψηφιακή λογοτεχνία κ.ά.
Διάρκεια Προγράμματος
Το Πρόγραμμα διαρκεί τέσσερις μήνες και συγκεκριμένα από τις 6 Οκτωβρίου 2014 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2015 (16 πλήρεις διδακτικές εβδομάδες).
Σε Ποιους Απευθύνεται
-Σε φιλολόγους
-Σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στον χώρο της εκπαίδευσης
-Σε φοιτητές και αποφοίτους φιλοσοφικών σχολών, σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και επιστημών της αγωγής
-Σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή ενδιαφέροντα
Μεθοδολογία Διεξαγωγής της Εκπαίδευσης
Η διδασκαλία του προγράμματος γίνεται αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση του διαδικτύου, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του εκπαιδευόμενου σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Εκτός από τη διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού, στην πλατφόρμα αναρτώνται ανακοινώσεις, χρονοδιαγράμματα και οδηγοί μελέτης, ενημερωτικά σημειώματα καθώς και λεπτομερείς οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας και τη συμμετοχή στα τεστ αξιολόγησης. Τέλος, το εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και σε ηλεκτρονική μορφή (e-book), προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευόμενοι που προτιμούν να μελετήσουν το υλικό εκτυπωμένο.
Μέσω του ενσωματωμένου στην εκπαιδευτική πλατφόρμα συστήματος επικοινωνίας, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί στη Διοικητική ή Τεχνική Υποστήριξη του προγράμματος, αναλόγως με το ζήτημα που τον απασχολεί, ενώ για θέματα που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο σπουδαστής βρίσκεται σε επικοινωνία με τον εκπαιδευτή του καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Διδασκαλία και Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με online διδασκαλία. Από τους εκπαιδευόμενους απαιτούνται 15-20 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης για τη μελέτη ειδικά σχεδιασμένου διαδραστικού υλικού, την εκπόνηση δραστηριοτήτων και τη συγγραφή μικρής έκτασης εργασιών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης, η οποία τεκμηριώνεται με συνολική επίδοση άνω του 60% σε κάθε δοκιμασία εξέτασης, παρέχεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο συνοδεύεται από αναλυτική βαθμολογία για κάθε μία από τις τέσσερις (4) διδακτικές Ενότητες που απαρτίζουν το πρόγραμμα.
Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα από τις 16/6/2014 μέχρι τις 3/10/2014. Η αίτησή τους θα αξιολογηθεί από την επιστημονική επιτροπή και θα λάβουν απαντητική επιστολή εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα:
(www.digilit-edu.net) ή στη Γραμματεία του Προγράμματος (τηλ. 26510-09141, 26510-09131, elearn@uoi.gr).