Το εξ’ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Άνοια και Νόηση: Πρόληψη, Αντιμετώπιση και Διάγνωση» είναι ένα μοριοδοτούμενο για προσλήψεις δημοσίου πρόγραμμα 400 ωρών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφορά όσους επιθυμούν να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για τις άνοιες και τη νόσο Alzheimer. Στο πρόγραμμα μπορούν να πάρουν μέρος και φροντιστές ατόμων με άνοια, καθώς το πρόγραμμα προσφέρει βαθύτερη κατανόηση της καθημερινής πραγματικότητας του ατόμου με άνοια και των αναγκών του καθώς και των προκλήσεων που ενέχει η φροντίδα του, συμπεριλαμβανομένων και νομικών ζητημάτων που άπτονται της ικανότητας οδήγησης, δικαιοπραξιών κλπ.
Το πρόγραμμα ξεκινάει 5 Δεκεμβρίου 2022.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Η επιτυχής παρακολούθηση και ολοκλήρωση του προγράμματος διάρκειας 8 μηνών και 400 ωρών με τίτλο «Άνοια και Νόηση: Πρόληψη, Διάγνωση και Αντιμετώπιση» εξασφαλίζει:
Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην γενική εκπαίδευση, την ειδική αγωγή και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Δύο (2) μόρια σε υποψήφιους για διορισμό ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με το σύστημα του ΑΣΕΠ, Κεφάλαιο Ε’ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13, Α’, 29.01.2019).
Δέκα (10) μόρια για προσλήψεις εκπαιδευτικών των κατηγοριών TE και ΔΕ της Γενικής Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με την υπ’αριθμ Υπουργική Απόφαση 48190/E1 (ΦΕΚ 1088, Β’, 2.04.2019).
Ένα (1) και έως δύο (2) μόρια στην επιλογή Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προϊσταμένων των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, Συμβούλων Εκπαίδευσης, και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων και Προϊσταμένων των Τμημάτων Εκπαιδευτικών Θεμάτων σύμφωνα με τον Ν. 4823/2021 (ΦΕΚ 136, Α’, 3.08.2021).
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σχετικά με τις άνοιες και γενικότερα τις νοητικές λειτουργίες στη μέση και τρίτη ηλικία.
Βασική επιδίωξη είναι να εφοδιάσει τους/τις συμμετέχοντες/ουσες με γνώσεις γύρω από:
- τα διαφορετικά είδη άνοιας
- την Ήπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) και την Υποκειμενική Νοητική Διαταραχή (ΥΝΔ)
- τις νοητικές λειτουργίες και τις αλλαγές που επέρχονται με την πάροδο της ηλικίας
- τη νευροψυχολογική αξιολόγηση ατόμων με άνοια ή που ανησυχούν για τη νοητική τους κατάσταση
- τη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ανοιών ως προς το νοητικό αλλά και το νευροψυχιατρικό και συμπεριφορικό σκέλος
- τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της άνοιας
- την πρόληψη της νοητικής έκπτωσης και των ανοιών.
Επιπλέον το πρόγραμμα προσφέρει βαθύτερη κατανόηση της καθημερινής πραγματικότητας του ατόμου με άνοια και των αναγκών του καθώς και των προκλήσεων που ενέχει η φροντίδα του, συμπεριλαμβανομένων και νομικών ζητημάτων που άπτονται της ικανότητας οδήγησης, δικαιοπραξιών κλπ.
Οι εκπαιδευόμενο/ες θα αποκτήσουν εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από όλα τα ζητήματα που άπτονται της νοητικής έκπτωσης και των ανοιών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://alz.cce.uoa.gr/