Στην πρόσληψη 1.450 υπαλλήλων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) ετήσιας διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με το Εθνός, το νέο προσωπικό θα στελεχώσει τα 254 Κέντρα Κοινότητας που θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβρη.
Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες 700 θέσεις, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και χρηματοδότηση από προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει νέα προκήρυξη στο τέλος του 2016. Το αίτημα θα πρέπει να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, ενώ τις θέσεις θα προκηρύξει ο κάθε δήμος ξεχωριστά.
Τα Κέντρα Κοινότητας θα στελεχωθούν από υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ ένας υποψήφιος από τον κλάδο ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας με άδεια άσκησης επαγγέλματος, αναλαμβάνει χρέη συντονιστή και βασικού υπευθύνου υλοποίησης των προγραμμάτων και των δράσεων.
Το υπόλοιπο προσωπικό θα προέρχεται από τις εξής ειδικότητες:
- Πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ Κοινωνικών Επιστημών.
- Ψυχολόγοι ή σχολικοί ψυχολόγοι (πτυχιούχοι ΑΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος).
- Επισκέπτες Υγείας ή νοσηλευτές (πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ με άδεια άσκησης επαγγέλματος).
- Πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ Οικονομικής Κατεύθυνσης ή Διοίκησης Επιχειρήσεων.
- Πτυχιούχοι ΑΕΙ / ΤΕΙ με ειδίκευση ή/και εμπειρία στη μαθησιακή στήριξη και την δημιουργική ενασχόληση παιδιών (νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί, ειδικοί παιδαγωγοί κ.λπ.).
- Διαμεσολαβητές για Ρομά και ευπαθείς ομάδες, τουλάχιστον ΥΕ (εκτός αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με το τυπικό αυτό προσόν), ο οποίος, σε κάθε περίπτωση θα έχει γνώση των κοινωνικών χαρακτηριστικών της κοινότητας και της διαλέκτου της.
- Διοικητικοί υπάλληλοι αρμόδιος για την υποστήριξη του Κέντρου (τουλάχιστον Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Ειδική μοριοδότηση
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι του προγράμματος συζητούν να υπάρχει ειδική μοριοδότηση, ώστε να πριμοδοτηθεί ο βασικός όγκος των ήδη εργαζομένων σε δομές κατά της φτώχειας (όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, υπνωτήρια και κέντρα ημέρας αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ), προκειμένου να απασχοληθούν εκ νέου.
Οι συμβάσεις των ήδη συμβασιούχων σε γραφεία διαμεσολάβησης των δήμων και σε δομές κατά της φτώχειας δεν μπορούν να επεκταθούν, καθώς χρηματοδοτούνται από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και απαιτείται νέα διαδικασία προκήρυξης των θέσεων.
«Στα κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν κατά τη διαδικασία των προσλήψεων με όρους ΑΣΕΠ, θα υπάρξει αρκετά μεγάλη μοριοδότηση για την εμπειρία σε δομές κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ένταξης. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που δούλευαν σε αυτές τις δομές θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να επαναπροσληφθούν σε μία από τις καινούριες δομές, είτε είναι Κέντρα Κοινότητας είτε είναι πάλι δομές αντιμετώπισης της φτώχειας» δήλωσε συνεργάτης της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα.