Δημοσιοποιήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια παράλληλης απασχόλησης στους εργαζόμενους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).
Σύμφωνα με τα ορισθέντα κριτήρια, «δεν δύναται να χορηγηθεί άδεια παράλληλης απασχόλησης σε όσους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες κατέχουν θέση ευθύνης στην ΓΓΕΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην ΕΡΤ ΑΕ». Αντιστρόφως και οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτεχνικές ειδικότητες που αιτούνται παράλληλης απασχόλησης «δεν επιτρέπεται να κατέχουν θέση ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε σχέση εξαρτημένης εργασίας, παροχής υπηρεσιών ή έργου».
Επίσης οι διοικήσεις των κρατικών εταιρειών δεν θα μπορούν να χορηγήσουν «δεύτερη πέραν της μίας άδειας [σ.σ. παράλληλης] απασχόλησης σε οποιοδήποτε άλλο μέσο ενημέρωσης κατά την ίδια χρονική περίοδο στον ίδιο εργαζόμενο».
Επίσης, «η παράλληλη απασχόληση δεν θα πρέπει να σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης του εργαζομένου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας» στους ανωτέρω τρεις δημόσιους οργανισμούς.
Επιπλέον «δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια παράλληλης απασχόλησης σε ανταγωνιστικό μέσο του ίδιου τύπου και ιδίως σε άλλο πρακτορείο και σε συνδεδεμένες με αυτό εταιρείες ειδήσεων για τους δημοσιογράφους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ή σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι για τους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες του τμήματος τηλεόρασης της ΕΡΤ ΑΕ και αντιστοίχως στους δημοσιογράφους/καλλιτεχνικές ειδικότητες των άλλων τμημάτων της ΕΡΤ ΑΕ (ραδιόφωνο, διαδίκτυο, έντυπα κ.λπ.)».
Εξαίρεση αποτελεί η παροχή διδακτικού έργου και η δημοσίευση άρθρων γνώμης αμισθί. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές της ΓΓΕΕ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις ανάγκες της παράλληλης απασχόλησης. Τέλος, προϋπόθεση για την εξέταση της αίτησης είναι η προσκόμιση της σύμβασης παράλληλης απασχόλησης καθώς και κάθε άλλου αποδεικτικού, προς τούτο, στοιχείου.