Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα απολύονται αυτοδίκαια λόγω «ορίου ηλικίας».
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκύκλιος αφορά:
- τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,
- τους μόνιμους υπαλλήλους που εκτός του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού καθεστώτος του δημοσίου υπάγονται και σε καθεστώς κύριας ασφάλισης άλλου φορέα (π.χ γιατροί,μηχανικοί κλπ) και
- τους ασφαλισμένους μετά το 2010 στο ΙΚΑ, οι οποίοι θα συνταξιοδοτούνται στο 62 έτος της ηλικίας.
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας ή μέχρι τη συμπλήρωση των 40 χρόνων προϋπηρεσίας.
Τι ισχύει για τους δημοτικούς υπαλλήλους
Οι σχετικές διατάξεις, επισημαίνεται στην εγκύκλιο ισχύουν και για όσους υπαλλήλους υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζονται οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1232/1982 (Α΄ 22), σύμφωνα με τις οποίες
«…Τρεις μήνες τουλάχιστον πριν από τη συμπλήρωση αυτή των 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας του υπαλλήλου, εκδίδεται και κοινοποιείται σ` αυτόν πράξη με την οποία βεβαιώνεται αιτιολογημένα ο χρόνος υπηρεσίας (πραγματικός και συντάξιμος) που συμπληρώνει ο υπάλληλος με τη λήξη του τριμήνου αυτού. Σε περίπτωση που το Δημόσιο, το ΝΠΔΔ ή ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος αμφισβητεί τη βεβαιούμενη με την ανωτέρω πράξη συντάξιμη και πραγματική υπηρεσία, μπορεί για την άρση της αμφισβητήσεως αυτής να καταθέσει, μέσα σε 10 ημέρες από την κοινοποίηση της ως άνω πράξεως, αίτησή του στο αρμόδιο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίον, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, εκδίδει υποχρεωτικά εντός διμήνου, σχετική πράξη του, δεσμευτική για την αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, με την οποία καθορίζεται η συνολική πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου, η δε πράξη αυτή του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περί καθορισμού της πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο. Για τις λοιπές περιπτώσεις πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας η προθεσμία του δεκαημέρου αρχίζει από την ημέρα αυτοδίκαιης λύσεως της υπαλληλικής σχέσεως».