Μία διαδικτυακή πύλη, η οποία στοχεύει -μέσω της ενημέρωσης που παρέχει σε έξι γλώσσες- στο να διευκολύνει την πρόσβαση και χρήση υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέσα από μία εύχρηστη διαδικτυακή πλατφόρμα, οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα αλλά και οι πρόσφυγες που καταφτάνουν καθημερινά στη χώρα μας, μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας www.healthgate4all.gr για μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με θέματα υγείας.
Πριν από τη δημιουργία της ιστοσελίδας, είχε προηγηθεί εκτεταμένη έρευνα σε μετανάστες από όλη τη χώρα με περισσότερα από 1.000 ερωτηματολόγια προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε θέματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Οι απαντήσεις πολλών μεταναστών στο ερώτημα τι κάνουν εάν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας, σόκαραν τους ερευνητές. «Δεν κάνω τίποτα, περιμένω να περάσει μόνο του», τόνισαν οι περισσότεροι, εξηγώντας μάλιστα και τους τρεις βασικούς λόγους: Γραφειοκρατία, μεγάλη αναμονή για νοσηλεία και ραντεβού αλλά και αδυναμία συνεννόησης με τους γιατρούς εξαιτίας της γλώσσας. Αυτό ήταν και το έναυσμα για τη δημιουργία της ιστοσελίδας.
Σύμφωνα με τη Δάφνη Καϊτελίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και συντονίστριας του project, «μέσα από την έρευνα που προηγήθηκε και διήρκεσε έναν χρόνο, τόσο σε μετανάστες και πρόσφυγες, όσο και σε Ελληνες, προκειμένου να δούμε τις ανισότητες στην πρόσβαση υπηρεσιών υγείας, αντιληφθήκαμε ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν έχουν ενημέρωση για το πού πρέπει να απευθυνθούν όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».
Η διαδικτυακή πύλη παρουσιάζεται σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (στις 12 στο αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης»).