«Δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση» για τη διατήρηση μισθών και συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, αναγνώρισε χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, κατά τη συζήτηση ερώτησης του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη για τις προοπτικές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ προέβλεψε δυσοίωνα ότι το 2012 θα συνεχιστεί η ύφεση «και πιθανόν να αυξηθεί και η ανεργία».
Ο κ. Παπαδήμος, σημείωσε ότι «η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολλαπλάσια της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία ανερχόταν στα 26 δισ. ευρώ πριν από την εφαρμογή του PSI», δεδομένου ότι την περίοδο 2000-2012 οι επιχορηγήσεις ανήλθαν στα 154,6 δισ. ευρώ, ενώ την προσεχή τριετία θα διατεθούν ακόμα 41 δισ. ευρώ.
Ταμείο στήριξης
Συμπερασματικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση των ταμείων δεν είναι δυνατόν να βασιστεί στις κρατικές ενισχύσεις» και ανακοίνωσε ότι οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα ενισχυθούν τα ταμεία θα ληφθούν μετά τη σύσταση του ταμείου στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος και την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Ειδικότερα, για το ζήτημα της περιστολής δαπανών που έθιξε ο κ. Καρατζαφέρης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το θέμα είναι μεγάλο, διότι στην επόμενη διετία, σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, απαιτείται μείωση δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ».
Οι αποφάσεις αυτές, αναγνώρισε «δεν είναι εύκολες, αλλά είναι ευθύνη, όπως και υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης, να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η επόμενη κυβέρνηση να τις λάβει», επί τη βάσει ειδικών μελετών που εκπονούνται ήδη υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ προκειμένου να σχηματιστεί η αναγκαία στατιστική βάση και να γίνει κατηγοριοποίηση των δαπανών.
Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμα, ότι «δεν προβλέπεται να παρασχεθούν στα ταμεία οι μετοχές των τραπεζών που θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», αφού αυτές θα περιέλθουν στο ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές να αντιληφθούν ότι «τα μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν οφείλονται στο PSI» και ότι αντίθετα, «θα ήταν καταστροφική εξέλιξη αν η χώρα δεν είχε διασφαλίσει το νέο χρηματοπιστωτικό πακέτο και δεν είχε υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση».
Βιωσιμότητα του συστήματος
Η ανεργία και η ύφεση, όπως διαπίστωσε επιτείνουν την δυσπραγία, προσθέτοντας ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, προϋποθέτει αποτελεσματικό έλεγχο για την περιστολή των δαπανών, εξορθολογισμό των παροχών, ενοποίηση των κλάδων υγείας καθώς και των επικουρικών ταμείων, αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου και είσπραξης εισφορών και βεβαίως αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.
Για το PSI
Δεν είναι εφικτές οι αποζημιώσεις
Με αφορμή ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια, ότι δεν είναι νομικά εφικτό να αποκατασταθούν οι απώλειες των ταμείων από τη συμμετοχή τους στην απομείωση του χρέους και σημείωσε την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο το νέο πρόγραμμα, «για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού». Και πρόσθεσε ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ «πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί, αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας».
ΠΗΓΗ:Ημερησία