Η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Δήμητρα Χαλικιά ανακοίνωσε την υλοποίηση προγραμμάτων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για νέες θέσεις εργασίας στις περιφέρειες της χώρας και αναμένεται να προκηρυχθούν τον Σεπτέμβριο.
Η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων έκανε λόγο για εξειδίκευση πιστώσεων ύψους 380 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για νέες θέσεις εργασίας και απευθύνονται και σε νέους ανέργους. Η επιχείρηση που θα μετέχει στο πρόγραμμα, θα υποχρεώνεται μετά από μικρή περίοδο κατάρτισης να κρατήσει στην εργασία τον ωφελούμενο άνεργο για διάστημα ανάλογο με τους μήνες που επιχορηγήθηκε η θέση εργασίας.
Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση για κάθε θέση εργασίας για 6 και 12 μήνες αντίστοιχα κι άρα 12 μήνες και 24 μήνες συνολικής απασχόλησης για κάθε έναν από τους ωφελούμενους που θα συμμετέχουν σε αυτό.
Να σημειωθεί ότι ποσό της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 που αφορά την ανάπτυξη δράσεων στους τομείς της απασχόλησης και της καταπολέμησης ανεργίας έχει εγκριθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014. Όπως διευκρίνισε η κ. Χαλικιά, η προηγούμενη κυβέρνηση δέσμευσε 700 εκ. ευρώ για «εμπροσθοβαρή» έργα που περιλαμβάνουν την υλοποίηση των προγραμμάτων για την κοινωφελή εργασία και σε δράσεις για την νεολαία (Youth Garantee), τα γνωστά voucher για ανέργους έως 24 ετών και έως 29 ετών αντίστοιχα.
Η ίδια αναφέρθηκε και σε στοχευμένο σε κλαδικές τεχνικές εξειδικεύσεις πρόγραμμα, ύψους 112 εκ. ευρώ, το οποίο μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ακυρώθηκε κι επανασχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο επόμενο μήνα μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής παρακολούθησης.
«Διαπιστώσαμε ότι όλα αυτά τα προγράμματα, ήταν λίγο δήθεν καταπολέμηση της ανεργίας» τόνισε η κ. Χαλικιά εστιάζοντας και στο γεγονός της άνισης κατανομής των χρηματικών ποσών που προβλέπονταν για τους παρόχους κατάρτισης και τους άνεργους ωφελούμενους, με τους μεν πρώτους να λαμβάνουν 5.000 ευρώ και τους δεύτερους μόλις 1.500 . Επιπλέον διαπιστώθηκε εκ μέρους του Υπουργείου, ότι το σύστημα μοριοδότησης για συμμετοχή σε δράσεις επανένταξης στην αγορά εργασίας, έθετε «εκτός» άνδρες και γυναίκες άνω των 45 ετών, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.