Ξεκίνησε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Αστυνομικών της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας – CEPOL για το έτος 2015, με την υλοποίηση δύο (2) εκ των δεκατεσσάρων (14) συνολικά ανταλλαγών Ελλήνων αστυνομικών με συναδέλφους τους από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες.
Ειδικότερα, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής θα εκπαιδευτεί Ιρλανδός Αξιωματικός για μια εβδομάδα από Αξιωματικό της Διεύθυνσης σε θέματα τήρησης Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Στη συνέχεια Έλληνας Αξιωματικός θα εκπαιδευτεί στην Ιρλανδία στην ίδια θεματολογία.
Επιπλέον, στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου θα εκπαιδευτεί Αξιωματικός της Αστυνομίας της Κύπρου για μία εβδομάδα από Αξιωματικό της Διεύθυνσης σε θέματα ηγεσίας, μάθησης και κατάρτισης, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα Έλληνας Αξιωματικός εκπαιδεύτηκε στην Κύπρο, στην ίδια θεματολογία.
Επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Αστυνομικών παρουσιάζει αντίστοιχη φιλοσοφία με το πανεπιστημιακό πρόγραμμα ERASMUS και προτάθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. το 2010, στοχεύοντας στην ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του διεθνικά οργανωμένου εγκλήματος, μέσω της αμοιβαίας μάθησης, της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών.
Βασίζεται στο Πρόγραμμα της Χάγης (2004) για την ενίσχυση της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό χώρο και στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης (2009). Επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης και αύξησης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Επίσημων Αρχών και Φορέων των Κρατών Μελών, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική συνεργασία τους.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός από τα είκοσι οκτώ (28) Κράτη Μέλη της Ε.Ε., συμμετέχουν και χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας ( European Neighborhood Policy Countries – ENP Countries ) και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ( Western Balkan Countries – WB Countries ), όπως η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία, η Π.Γ.Δ.Μ., η Γεωργία, το Κόσσοβο, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.
Το έτος 2014 συμμετείχαν και εκπαιδεύτηκαν για πρώτη φορά, 5 Έλληνες Αστυνομικοί, οι οποίοι εκπαίδευσαν 5 Αστυνομικούς από Κράτη – Μέλη της Ε.Ε., αντίστοιχα.
Φέτος, ο αριθμός των συμμετεχόντων εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας πρόκειται να είναι 14 στελέχη, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 180%.
Οι θεματολογίες τις οποίες αφορούν οι ανταλλαγές των Ελλήνων Αστυνομικών έχουν ως εξής:
- Παράνομη Διακίνηση Ανθρώπων,
- Τήρηση Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας,
- Ειδικές Τεχνικές Επιβολής του Νόμου,
- Αντιτρομοκρατία,
- Ηγεσία, Μάθηση και Εκπαίδευση,
- Παράνομη Διακίνηση Όπλων,
- Αντιμετώπιση της Παράτυπης Μετανάστευσης και
- Συνθετικά Ναρκωτικά
Η συμμετοχή των Ελλήνων αστυνομικών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής της CEPOL , κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για την Ελληνική Αστυνομία, καθώς μετά την ολοκλήρωση του, οι συμμετέχοντες σε αυτό θα κληθούν να εκπαιδεύσουν συναδέλφους των Υπηρεσιών τους, με αντίστοιχο αντικείμενο καθηκόντων.
Τέλος, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής 6 στελέχη των Τελωνειακών Αρχών της Χώρας, λαμβάνοντας εκπαίδευση στις εξής θεματολογίες:
- Καταπολέμηση απώλειας ενδοκοινοτικών φόρων, λόγω απάτης
- Καταπολέμηση της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων
- Ευρωπαϊκή Αστυνομική και Δικαστική Συνεργασία
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής Αστυνομικών, ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων εκ μέρους της Χώρας μας θα ανέλθει σε 20 άτομα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 300% σε σχέση με το 2014, θέτοντας την Ελλάδα στις πέντε πρώτες χώρες με υψηλότερη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.