Στην κάλυψη χρονιζόντων κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό ώστε να «ξανασταθεί στα πόδια του» το ΕΣΥ και να λειτουργήσουν αποδοτικότερα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και Πρόνοιας στη χώρα μας προχωρεί τους επόμενους μήνες το Υπουργείο Υγείας.
Το αργότερο ως τον Ιούνιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ) αλλά και ο ΕΟΠΥΥ θα στελεχωθούν με χιλιάδες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού με μοναδικό γνώμονα να αποκτήσουν οι μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Αποκατάστασης και Περίθαλψης ανθρώπινο πρόσωπο.
Πρώτος στόχος για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η κάλυψη μέχρι τον Μάιο των κενών σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αρκετές από τις οποίες παραμένουν επί χρόνια κλειστές, ελλείψει προσωπικού, με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο δεκάδες ανθρώπινες ζωές ενώ την ίδια στιγμή πολυτραυματίες μεταφέρονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από νομό σε νομό στην αναζήτηση κενού κρεβατιού σε ΜΕΘ.
Σήμερα, όπως εκτιμάται, σε τουλάχιστον 15 ΜΕΘ δεν αξιοποιούνται πάνω απο 150 κρεβάτια. Για το σκοπό της πλήρους αξιοποίησης και λειτουργίας όλων των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία θα προσληφθούν περίπου 500 γιατροί και νοσηλευτές.
Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας προχωρεί άμεσα στην καταγραφή των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων που παρουσιάζουν τα 90 νοσοκομεία της χώρας. Ειδικότερα θα ζητηθεί από την διοίκηση κάθε Νοσοκομείου αλλά και από τα Κέντρα Υγείας να αποστείλουν πλήρη κατάλογο με τα κενά και τις προτεραιότητες που εχουν ανάγκη σε ειδικότητες γιατρών όπως πχ οφθαλμίατροι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι κλπ.
Αφού συγκεντρωθούν τα αιτήματα το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει το αργότερο ως τις αρχές Μαϊου στην απορρόφηση 1000 γιατρών, με τις ανάλογες ειδικότητες ,οι οποίοι είχαν κριθεί επιτυχόντες σε παλιότερους διαγωνισμούςτου ΑΣΕΠ. Εκτός αυτών θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ορισμένοι από τους 3.900 απολυθέντες υπαλλήλους οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε, θα επαναπροσληφθούν σύντομα να μεταταγούν και να απασχοληθούν ως βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία.
Οι περισσότερες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (περίπου 2.000) θα αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό Τ.Ε και Π.Ε αλλά και παραϊατρικό προσωπικό όπως εργοθεραπευτές, ακτινολόγοι, λογοθεραπευτές , παρασκευαστές, χειριστές ιατρικών μηχανημάτων κλπ.Η επιλογή θα γίνει απο κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που είχε διενεργηθεί το 2009.Στο συγκεκριμμένο διαγωνισμό οι επιλαχόντες νοσηλευτές αλλά και το παραιατρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων φτάνουν σε μερικές χιλιάδες εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών..Απο τον κυλιόμενο πίνακα επιλαχόντων των νοσηλευτών θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι πτυχιούχοι νοσηλευτικών σχολών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης χωρίς όμως να αποκλείονται και απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης….
Μάλιστα το ΑΣΕΠ θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους επιλαχόντες,να προσκομίσουν τυχόν πρόσθετα δικαιολογητικά (όπως δεύτερο πτυχίο,προυπηρεσία κλπ) ώστε να αυξήσουν τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει το 2009 και έτσι να καταλάβουν υψηλότερη θέση κατάταξης στον πίνακα επιλαχόντων που βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και άρα να προηγηθούν κατά τη διαδικασία των προσλήψεων….Με την ίδια προκήρυξη που θα εκδοθεί θα κληθούν και νέοι
ενδιαφερόμενοι κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας..
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί επίσης στην πρόσληψη διοικητικού προσωπικού υψηλών προδιαγραφών απο παλαιούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ώστε να καλυφθούν κενα στον ΕΟΠΠΥ ωστε να γίνει δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων..
Το Υπουργείο υγείας θα προωθήσει σύντομα,σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθιερώνεται ειδικότητα και για τους νοσηλευτές. Συγκεκριμένα όσοι από τους νοσηλευτές ή τις νοσηλεύτριες θα αποφοιτούν από πανεπιστημιακή ή τεχνολογική σχολή θα είναι υποχρεωμένοι για ένα χρόνο να κάνουν πρακτική άσκηση στα νοσοκομεία όπως συμβαίνει με τους ειδικευόμενους γιατρούς ώστε να αποκτούν ειδικότητα και μόνο τότε θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς μέσω του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους σε μονάδες Υγείας όπως νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Σήμερα οι περισσότεροι νοσηλευτές ή νοσηλεύτριες αποκτούν ειδικότητα αφού εργαστούν επί πολλά χρόνια σε νοσοκομεία. Οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν το
δικαίωμα να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις και να εισαχθούν στο δεύτερο έτος μίας νοσηλευτικής σχολής επιπέδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης… Και στην περίπτωση αυτή για να απασχοληθούν σε νοσοκομεία ως νοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα ειδικότητα κάνοντας πρακτική άσκηση σε κάποιο νοσοκομείο. ΠΗΓΗ:ereportaz.gr