Επιπλέον 800 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των δομών του ΠΕΔΥ, έχει ζητήσει το υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στόχος είναι να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες, σε συνδυασμό με 700 θέσεις μόνιμων γιατρών και 300 επικουρικών που έχουν ήδη εγκριθεί. Προτεραιότητα δίνεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στα χειρουργεία, στις ογκολογικές κλινικές και στο ΠΕΔΥ, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγους και παιδιάτρους.
Η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας εκτιμάται ότι μπορεί να ανακουφίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων και να δώσει καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες, με πιο χαμηλό κόστος. Η πίεση του ΕΣΥ είναι τεράστια, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ενδεικτικό είναι ότι υπάρχει λίστα αναμονής πεντέμισι μηνών για ακτινοθεραπεία καρκινοπαθών. Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, πραγματοποιούνται μόνον επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Προβλήματα
«Το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος δεν είναι η έλλειψη υποδομών, αλλά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρει ο κ. Ξανθός.. Ο αναπληρωτής υπουργός εκτιμά ότι δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψη όλων των κενών:
«Επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στοχευμένης κάλυψης των κενών. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια, καθώς οι διαδικασίες προκήρυξης θέσεων επικουρικού και μόνιμου προσωπικού είναι περιορισμένες».
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, τα περιθώρια παρεμβάσεων θα είναι περιορισμένα μέσα στο κρίσιμο τετράμηνο και μέχρι η χώρα να πετύχει τη συμφωνία που θα επιτρέπει δημοσιονομική ελευθερία τέτοια, που να επιτρέψει να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας.