Στην αναμονή βρίσκονται για περισσότερο από πέντε χρόνια, 3.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ από παλαιότερους διαγωνισμούς των ΟΤΑ.
Οι διαδικασίες διορισμών τους «πάγωσαν» λόγω περιορισμένων προσλήψεων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με ταυτόχρονη επιβολή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις. Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθείς τους δήμους τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού είναι ένα θέμα που έρχεται στην επιφάνεια όλο και πιο συχνά.
Πριν από λίγες μέρες η Κεντρική Ενωσης Δήμων Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου συλλόγου αδιόριστων ΑΣΕΠ , κ. Χαρίτος, με προτεινόμενη ρύθμιση ζητα να ολοκληρωθούν οι διαδικασία διορισμού και πρόσληψης του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, που συμμετείχε και πέτυχε σε δημόσιους οργανισμούς, που προκηρύχθηκαν από τον ΑΣΕΠ και τους φορείς, και το οποίο περιλαμβάνεται σε πίνακες διοριστέων που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά την 1η/1/2009, ή σε αποφάσεις αντικατάστασης/ αναπλήρωσης που εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ μετά την 1η/1/2009, και δεν έχει διορισθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις αντίστοιχες θέσεις του στους φορείς του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν.3812/2009. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής γίνεται σταδιακά και με βάση τη σειρά επιτυχίας και το αργότερο μέσα σε τέσσερις (4) μήνες, κατ’ ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 15 του Ν.3528/2007 και 22 του Ν.3584/2007, αλλά ,ε χρόνο έναρξης του παρόντος νόμου.Η προτεινόμενη ρύθμιση επιβάλλεται από την ανάγκη αποκατάστασης των επιτυχόντων σε δημόσιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι οποίοι διατηρούσαν όλα αυτά τα χρόνια τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα και τη θέση όπου επέτυχαν, αλλά και για την εμπέδωση της αρχής της ασφάλειας δικαίου, καθώς και των αρχών της διαφάνειας και αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.
Με τη ρύθμιση αυτή αποκαθίσταται η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των διοριστέων σε κενές θέσεις του δημοσίου τομέα έναντι του κράτους, καθώς κρίθηκαν από τον ΑΣΕΠ ως επιτυχόντες σε δημόσιο διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετείται η εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης και το δημόσιο συμφέρον, που απαιτούν την κάλυψη των θέσεων τακτικού προσωπικού που περέμεναν επί σειρά ετών κενές, λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη χώρα και επέβαλαν τη λήψη εξαιρετικών μέτρων περιορισμού των προσλήψεων.