1.200 προγράμματα επιμόρφωσης για υπαλλήλους από το ΕΚΔΔΑ
Εκατόν εβδομήντα (170) προγράμματα κάθε μήνα παρέχει κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για την επιμόρφωση 30.000 στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το 2015», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, «ο αριθμός των προγραμμάτων εξαπλασιάζεται στην περιφέρεια και αυξάνεται κατά 50% στο σύνολο της επικράτειας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Προτεραιότητα», τονίζει, «δίνεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη μείωση διοικητικών βαρών, στην καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, την υποχρεωτική εκπαίδευση των προϊσταμένων όλων των βαθμίδων της διοίκησης, καθώς και την επιμόρφωση αιρετών και στελεχών των ΟΤΑ.
Τα προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ», σημειώνει ο κ. Χρυσουλάκης, «αναμένεται να συμπληρωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα με προγράμματα που σχετίζονται με την απόκτηση πιστοποιητικού Διοικητικής και Καθοδηγητικής Επάρκειας για τα στελέχη της Εκπαίδευσης, καθώς και με δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη υποστήριξης δημόσιων πολιτικών».
Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προγραμματισμό του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ, κατά την επιμορφωτική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, πρόκειται να υλοποιηθούν συνολικά 1.200 προγράμματα. Είναι όλα πιστοποιημένα και συμβαδίζουν με τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις προτεραιότητες στην εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών. Αντιστοιχούν σε 221 τίτλους προγραμμάτων, εκ των οποίων οι 36 είναι νέοι και προέκυψαν μετά από ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και υποβολή αντίστοιχων σχεδίων εκπαίδευσης με τη συνεργασία υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου.
Από το σύνολο των προγραμμάτων, 271 σχετίζονται με την οικονομία και τη δημοσιονομική πολιτική, 245 με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες, 232 με την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, 167 με τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση, 117 με τη βιώσιμη ανάπτυξη, 112 με την ισότητα ευκαιριών, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική ασφάλιση, ενώ 56 προγράμματα αφορούν σε εισαγωγική εκπαίδευση νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων.
Που θα γίνουν οι δράσεις
Οι 28 πόλεις όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι επιμορφωτικές δράσεις είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Καστοριά, Καβάλα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κατερίνη, Βόλος, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ρόδος, Ηράκλειο και Χανιά. Σημειώνεται ότι κάθε υπάλληλος μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι 5 προγράμματα το χρόνο, τα οποία πρέπει να σχετίζονται με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της θέσης του ή με τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί.