Δημόσιο: Σύνδεση παραγωγικότητας και προαγωγών
Σύνδεση της απόδοσης με τις προαγωγές σε ανώτερα βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια, αλλά και με ενδεχόμενα πριμ, καθώς και τη δυνατότητα επιλογής σε διευθυντικές θέσεις προβλέπει το νέο σύστημα αξιολόγησης, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για την άρνηση της ΑΔΕΔΥ να συζητήσουν για τις προωθούμενες διατάξεις.
Αξιολογητές θα είναι οι άμεσοι προϊστάμενοι των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα καθορίζουν και τους ετήσιους στόχους κάθε υπηρεσίας και του προσωπικού της.
Πέρα από τον προσδιορισμό συγκεκριμένων στοιχείων, που θα κρίνουν την απόδοση, οι αξιολογητές θα διαμορφώνουν και ατομικά πλάνα ανάπτυξης για τους υπαλλήλους τα οποία θα περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για την διάρκεια του επομένου έτους.
Η αξιολόγηση θα βαρύνει στο εξής και για την οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο Δημόσιο μετά τη διετή περίοδο προσαρμογής, που προβλέπεται.
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος, η αξιολόγηση θα στηρίζεται στη βάση απόδοσης σε εννέα διαφορετικές δεξιότητες, που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και ειδικότερα προσανατολισμός στο αποτέλεσμα, προσανατολισμός στον πολίτη και συνεργασία.
Η κατάταξη των υπαλλήλων θα γίνεται σε πέντε κλίμακες: απόδοση που υπερβαίνει σταθερά τις απαιτήσεις της θέσης, απόδοση που καλύπτει πλήρως και ενίοτε υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, απόδοση που καλύπτει τις απαιτήσεις της θέσης, απόδοση που χρειάζεται βελτίωση για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της θέσης και απόδοση που υπολείπεται των απαιτήσεων της θέσης
Όπως αναφέρει το υπουργείο, ο χαρακτηρισμός της απόδοσης λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές και σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές. Ειδικά για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η απόδοση υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, προβλέπεται διαδικασία με την οποία η Διοίκηση θα επιφυλάσσει ταχεία επαγγελματική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της «αριστείας» στη Δημόσια Διοίκηση.
Στο μεταξύ, σε επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού την Τετάρτη στο οποίο θα παρουσίαζε το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.
«Όπως ξέρετε πολύ καλά, σέβομαι απόλυτα το θεσμικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ και επιθυμία μου ήταν πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να έχει προηγηθεί η δική σας ενημέρωση. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την άρνησή σας να προσέλθετε σε αυτό το διάλογο, επικαλούμενοι μάλιστα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι είναι η δεύτερη φορά που η ΑΔΕΔΥ αρνείται το διάλογο για σχέδια νόμου που συνδέονται με τη Δημόσια Διοίκηση και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ προαναγγέλλει ότι «τις επόμενες ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν την ευκαιρία μέσα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα να καταθέσουν τις απόψεις τους, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ώστε μέσα από αυτή τη διαβούλευση να πετύχουμε τη δημιουργία και εφαρμογή ενός πιο εύχρηστου, περισσότερο αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης».