Λίγες ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι τις απαιτήσεις της τρόικας για τα επώδυνα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί. Στις 12:00 αναμένεται να βρίσκεται στα γραφεία τους το τελικό κείμενο για το μίνι Μνημόνιο, επί του οποίου θα πρέπει να δώσουν απάντηση, εν όψει της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, που χρονικά τοποθετείται αργά το απόγευμα.
Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις. Αυτήν την ώρα, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συνάντηση της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο και Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας και έως τις 3 τα ξημερώματα διαβουλεύσεις με την τρόικα είχε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι Ευ.Βενιζέλος και Γ.Κουτρουμάνης.
Ψήφιση με διαδικασίες εξπρές
Εφόσον υπάρξει η τελική έγκριση της συμφωνίας από τους πολιτικούς αρχηγούς, το κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση την Κυριακή, προκειμένου τη Δευτέρα να εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για τη συμμετοχή τους στο PSI.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και εν συνεχεία θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Το μίνι Μνημόνιο θα συζητηθεί με διαδικασίες εξπρές στην επιτροπή Οικονομικών και εν συνεχεία θα πάει στην Ολομέλεια. Η κρίσιμη ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ της Κυριακής.
Πιέσεις και πρόταση για ταμείο αποπληρωμής χρέους
Την ίδια ώρα, η μετάθεση κατά μία ημέρα των αποφάσεων προκάλεσε νευρικό κλονισμό σε δανειστές και εταίρους, που πιέζουν με κάθε τρόπο για να κλείσει η συμφωνία. Ενδεικτική του κλίματος η δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι «ο χρόνος τελειώνει» και δεν πρόκειται να εκταμιευθούν κεφάλαια εάν δεν ληφθούν αποφάσεις.
Αίσθηση προκάλεσε, όμως, άλλη αποστροφή του λόγου τους, όταν οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό ταμείο αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνονται για τη στήριξη της Ελλάδας θα παραμένουν δεσμευμένα για να διοχευτεύονται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων.
ΠΗΓΗ: in.gr