Τη διαβεβαίωση ότι δεν αλλάζει ο τρόπος των μεταθέσεων ούτε το καθεστώς των προσλήψεων μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι το σύστημα προσλήψεων μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων «επεκτείνεται, διότι εντάσσεται στο σύστημα αυτό και η Πυροσβεστική».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την Αστυνομία, υπογράμμισε ότι «το σύστημα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του».
«Το σύστημα που έχουμε δεν υπηρετεί την κοινωνία, είναι πανάκριβο και τελικά δεν επιτυγχάνει το στόχο», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι μπορεί να «έγινε άλμα» στη βελτίωση της αντίληψης που έχει ο μέσος πολίτης για την Αστυνομία, αλλά χρειάζεται «με την ευρύτατη δυνατή συναίνεση να δημιουργήσουμε μία Αστυνομία που να περάσει το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, γιατί με την υπάρχουσα λειτουργία δεν μπορεί να συνεχίσει».
Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με έρευνες η Αστυνομία έχει δείκτη αποδοχής 55% δείκτη, οι Βουλευτές 10% και η Προεδρία της Δημοκρατίας 35%.
Ως στόχο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έθεσε την αύξηση της αστυνόμευσης υπέρ των πολιτών.
Ανέφερε ότι υπάρχει ένας δείκτης που μετρά πόσες από τις εργατοώρες που διαθέτει η Αστυνομία τις επιστρέφει πίσω στον πολίτη ως αστυνόμευση.
Το ευρωπαϊκό πρότυπο είναι 20% και στην Ελλάδα ο δείκτης είναι 9,2% γιατί, όπως παραδέχθηκε ο κ. Δένδιας, οι αστυνομικοί ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα.
Ωστόσο εκτίμησε ότι «μπορούν να φτάσουμε το δείκτη στο 13%-14% που σημαίνει αύξηση της παρεχόμενης αστυνόμευσης υπέρ του πολίτη κατά 50%».
ΠΗΓΗ: Ναυτερμπορικη