ΗΕκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, ώρα 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για τους εργαζόμενους, με κάθε σχέση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε Αττική και Στερεά Ελλάδα.
Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία με την οποία επιδιώκει να εκκαθαρίσει την ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Ζητά την απόσυρση της τροπολογίας και άμεσα την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώνουν τις φωνές τους με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στη συγκέντρωση των Σωματείων τους την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, ώρα 12:00 μ.μ., στο Σύνταγμα.
Η τροπολογία που βάζει «λουκέτο» στη ΛΑΡΚΟ
Σημειώνουμε ότι η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, επιδιώκει να εκκαθαρίσει την επιχείρηση από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.
Η τροπολογία μεταβιβάζει στον ειδικό διαχειριστή την δυνατότητα να περιορίσει ή να διακόψει τελείως την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ορίζοντας συγκεκριμένα τις αρμοδιότητές του σε μια τέτοια περίπτωση όπως για παράδειγμα την ανάθεση της φύλαξης και της συντήρησης σε ιδιώτες.
Μέχρι τώρα, ο ειδικός διαχειριστής διοικούσε και εκπροσωπούσε την εταιρεία έναντι τρίτων, ως προς την διεκπεραίωση των καθημερινών της συναλλαγών ή την διαπραγμάτευση των συμβάσεων με τους παρόχους, τους προμηθευτές και τους εργολάβους της ΛΑΡΚΟ. Ο ειδικός διαχειριστής μπορούσε να περιορίσει κάποιες λειτουργίες της ΛΑΡΚΟ και να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από πωλήσεις μόνο για την εξόφληση της ΔΕΗ.
Με την νέα τροπολογία, ο ειδικός διαχειριστής μπορεί ακόμη και να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, καθώς «σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής λειτουργίας» της επιχείρησης «δύναται να αποφασίζει: Την ανάθεση της φύλαξης και τη συντήρηση του ενεργητικού της επιχείρησης», καθώς και «τη διενέργεια αρχικών ή επαναληπτικών δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της επιχείρησης ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της (κλάδων) ή περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους».