Με αιχμηρό ύφος απάντησε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θ. Παπαϊωάννου, με ανάρτηση του στο Facebook, στις επικρίσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη προς την Ανεξάρτητη Αρχή για την καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων της 7Κ/2022, που αφορά σε 3.720 θέσεις μόνιμου προσωπικού στο χώρο της υγείας.
Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, απέναντι στις επικρίσεις του υπουργού, παρουσίασε όλη τη δουλειά που έχουν κάνει μέχρι στιγμή οι υπηρεσίες του ΑΣΕΠ, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που έχει η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει καταφέρει να εκδόσει προσωρινά αποτελέσματα αλλά και τελικά για μια κατηγορία υποψηφίων.
Ωστόσο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτό και με σκωπτικό ύφος σημείωσε: «Το ερώτημα που τίθεται τώρα που άρχισε η διαδικασία έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων είναι πόσοι από τους διοριστέους θα αποδεχθούν τον διορισμό.
Τα ποσοστά άρνησης διορισμού εκκινούν από 40% και στον χώρο της υγείας ξεπερνούν το 50%.
Και η αναφορά μου αυτή αφορά κυρίως σε όσους ξεπεράσουν τις συμπληγάδες της αυξημένης μοριοδότησης και κριθούν διοριστέοι χωρίς να έχουν την ειδική εμπειρία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα αποδεχθούν τελικά αλλά και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να υλοποιηθούν οι προσλήψεις από τα νοσοκομεία».
Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ρυθμοί του ΑΣΕΠ που υπάρχουν κενές θέσεις στην υγεία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι πολλοί διοριστέοι δεν αποδέχονται τελικά το διορισμό.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του προέδρου του ΑΣΕΠ:
Μία οφειλόμενη απάντηση
Ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης επέκρινε σήμερα στη Βουλή το ΑΣΕΠ για την καθυστέρηση έκδοσης των αποτελεσμάτων της 7Κ/2022, λέγοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα 2,5 χρόνια.
Συχνά παραδέχομαι καθυστερήσεις στην έκδοση αποτελεσμάτων διαδικασιών πρόσληψης (βλ. παρακάτω και πρόσφατο άρθρο μου στο ΒΗΜΑ), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Υπουργός έγινε δέκτης ελλιπούς πληροφόρησης.
Προκειμένου να σχηματισθεί πλήρης εικόνα, παραθέτω τα εξής:
Η 7Κ/2022 προκήρυξη (που εκδόθηκε στις 31.8.2022 και αφορά σε 3.720 θέσεις) ευνοεί την πρόσληψη συμβασιούχων της περιόδου Covid-19 (δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και την έκδοση της προκήρυξης) με τη μέθοδο της αυξημένης μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας. Όπως έχω πει σε όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας (από το 2016 και μετά) και έχω γράψει, η αυξημένη μοριοδότηση συνεπάγεται πολλαπλάσιο χρόνο ελέγχου δικαιολογητικών σε σχέση με τις απλές προκηρύξεις.
Επιπλέον, στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέτρεξαν και άλλοι δύο παράγοντες καθυστέρησης:
α) πολλές από τις βεβαιώσεις ειδικής εμπειρίας των νοσοκομείων ήταν ανακριβείς (φαντάζομαι αθέλητα) με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αρχίσει αλληλογραφία μας με τα νοσοκομεία για να διορθωθούν. Η αλληλογραφία αυτή διήρκεσε από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.
β) το 2023 αναλώσαμε στο ΑΣΕΠ μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας στο να εκδώσουμε (ΞΑΝΑ!) τα αποτελέσματα της 2Κ/2019, μιας άλλης προκήρυξης του Υγείας, επίσης με αυξημένη μοριοδότηση, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο Επικρατείας λόγω ακριβώς της αυξημένης μοριοδότησης. Σημειώνω ότι γι’ αυτή την προκήρυξη μας απεστάλησαν 425 αιτήματα αναπλήρωσης (επί 1.113 διοριστέων). Με άλλα λόγια, είναι τουλάχιστον παράταιρο να κατηγορείται το ΑΣΕΠ από το Υπουργείο Υγείας για καθυστέρηση έκδοσης αποτελεσμάτων όταν η καθυστέρηση αυτή προήλθε κυρίως από την ενασχόλησή της Αρχής με άλλη προκήρυξη του ίδιου Υπουργείου του 2019 που κρίθηκε αντισυνταγματική και απασχόλησε δύο φορές το ΑΣΕΠ.
Με όλα αυτά, ή παρ’ όλα αυτά, το ΑΣΕΠ εξέδωσε προσωρινά αποτελέσματα για την 7Κ/2022 σταδιακά ανά κατηγορία εκπαίδευσης τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 και ήδη, τον Μάρτιο του 2024 εξέδωσε τα οριστικά για τους ΠΕ. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται 295 ενστάσεις ΤΕ και 285 ενστάσεις ΔΕ.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα που άρχισε η διαδικασία έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων είναι πόσοι από τους διοριστέους θα αποδεχθούν τον διορισμό. Τα ποσοστά άρνησης διορισμού εκκινούν από 40% και στον χώρο της υγείας ξεπερνούν το 50%. Και η αναφορά μου αυτή αφορά κυρίως σε όσους ξεπεράσουν τις συμπληγάδες της αυξημένης μοριοδότησης και κριθούν διοριστέοι χωρίς να έχουν την ειδική εμπειρία.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα αποδεχθούν τελικά αλλά και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να υλοποιηθούν οι προσλήψεις από τα νοσοκομεία.